Ikea Food services lanserar globala inköpskriterier

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Krav för kycklingproduktion först ut när Ikea Food services lanserar program för hållbart jordbruk.

Ikea Food services, som utvecklar sortimentet globalt för varuhuskedjans restauranger och livsmedelsförsäljning, inför något man kallar Better-program. Syftet är att sätta upp kriterier för alla inköp av ägg, kyckling, fläsk, nötkött, mjölkprodukter och lax som i sin tur ska skapa ett mer hållbart jordbruk.

Programmen har tagits fram med hjälp av experter, ideella organisationer och leverantörer, och målet är att alla inköpen ska följa kriterierna i dessa från år 2025.

Första programmet riktar in sig på kyckling, där man sätter upp en rad globala inköpskrav på kycklingproduktionen. I programmet ingår bland annat utrymmeskrav och förbättrade miljöer för kycklingarna, samtidigt som man lägger kravet att antibiotika inte får användas rutinmässigt. Utöver gårdskriterierna kommer även kriterier för slakt och transport att införas.

Läs också: Ikea i matsvinnsprojekt

– Efter två års forskning och utveckling är jag väldigt glad över att vi nu kan presentera vårt "Better Chicken"-program, det första av våra hållbara jordbruksalternativ för lantbruksdjur, som visar vårt engagemang för att driva på förändringar inom livsmedelsindustrin, säger Jacqueline Macalister, health and sustainability manager för Ikea Food services, i ett pressmeddelande.

Programmet rullas först ut i de för Ikea största regionerna – Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsregionen – där ytterligare kunskap och erfarenheter kommer ligga till grund för införandet i resten av regionerna. Man förväntar sig dock att alla regioner följer programmen år 2025.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

EM-silver till Sverige i Bocuse

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169