Ikea Food services lanserar globala inköpskriterier

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Krav för kycklingproduktion först ut när Ikea Food services lanserar program för hållbart jordbruk.

Ikea Food services, som utvecklar sortimentet globalt för varuhuskedjans restauranger och livsmedelsförsäljning, inför något man kallar Better-program. Syftet är att sätta upp kriterier för alla inköp av ägg, kyckling, fläsk, nötkött, mjölkprodukter och lax som i sin tur ska skapa ett mer hållbart jordbruk.

Programmen har tagits fram med hjälp av experter, ideella organisationer och leverantörer, och målet är att alla inköpen ska följa kriterierna i dessa från år 2025.

Första programmet riktar in sig på kyckling, där man sätter upp en rad globala inköpskrav på kycklingproduktionen. I programmet ingår bland annat utrymmeskrav och förbättrade miljöer för kycklingarna, samtidigt som man lägger kravet att antibiotika inte får användas rutinmässigt. Utöver gårdskriterierna kommer även kriterier för slakt och transport att införas.

Läs också: Ikea i matsvinnsprojekt

– Efter två års forskning och utveckling är jag väldigt glad över att vi nu kan presentera vårt "Better Chicken"-program, det första av våra hållbara jordbruksalternativ för lantbruksdjur, som visar vårt engagemang för att driva på förändringar inom livsmedelsindustrin, säger Jacqueline Macalister, health and sustainability manager för Ikea Food services, i ett pressmeddelande.

Programmet rullas först ut i de för Ikea största regionerna – Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsregionen – där ytterligare kunskap och erfarenheter kommer ligga till grund för införandet i resten av regionerna. Man förväntar sig dock att alla regioner följer programmen år 2025.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Karma till Storbritannien

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Nyhetsbrev

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Arkiv

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

De fick Gulddrakar

Ett kafé, tre restauranger och en bar i Stockholm kammade hem Dagens Nyheters Gulddrakar på måndagskvällen. Därtill delades postumt pris ut till Magdalena Ribbing.Två framtidslöften i restaurangbranschen prisades också under kvällen.

Rejäl ökning för kaféer

Restaurangbranschen avslutade året starkt med försäljningsuppgångar inom fler delbranscher, enligt Restaurangindex.

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.168