Små bryggerier tror på sig själva

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Sverige har i dag 550 tillverkare av alkoholdrycker, varav drygt 300 är mindre bryggerier – branschen i sig sysselsätter cirka 5 000 personer av vilka hälften arbetar i mindre och medelstora företag.

Det är några av slutsatserna som Lantbrukarnas Riksförbund, tillsammans med flera aktörer inom den svenska dryckesbranschen, funnit i och med framtagandet av Dryckesrapporten 2018.

Främst står alltså mikrobryggerierna, som tillsammans omsätter omkring 1,5 miljarder kronor och sysselsätter 1 700 personer. Segmentet har sett en explosionsartad ökning av producenter, som för tio år sedan endast var 40 stycken.

Läs också: Förbund vill att jägare ska få sälja vildsvinskött

I rapporten har man frågat ett 40-tal bryggerier om både dagsläget och framtiden, där många – trots osäkra siffror – tror starkt på framtiden.

Drygt hälften av de tillfrågade uppger att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Resterande har svarat antingen tvekande/vet ej eller att den är ganska god – ingen svarade att den är mycket god. Samtidigt tror många att de kan vända på myntet. Av de tillfrågade förväntar sig 74 procent att lönsamheten kommer bli mycket eller ganska god inom de två närmsta åren.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Även destillerier och vingårdar har tillfrågats genom enkäter, där flera lutar mot att expandera och anställa fler. Inom dessa områden är det oftast kringverksamhet som dryckesprovningar som drar in pengarna.

Från LRF ser man att potentialen är stor för mer tillväxt, men menar att reglerna bör ändras för att underlätta för dryckesföretagen.

– En viktig faktor är exempelvis att det ges möjlighet att få sälja sina egna produkter i gårdsbutiken. Om branschen får möjlighet att utveckla sin potential så kommer det att på tio års sikt leda till tusentals nya arbete på landsbygden, säger Anders Källström, vd för LRF, i ett pressmeddelande.

Utöver LRF medverkade Box Destilleri, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Föreningen Svenskt Vin, Mackmyra Whisky, The Absolut Company och Saturnus i att ta fram rapporten.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12