Små bryggerier tror på sig själva

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Sverige har i dag 550 tillverkare av alkoholdrycker, varav drygt 300 är mindre bryggerier – branschen i sig sysselsätter cirka 5 000 personer av vilka hälften arbetar i mindre och medelstora företag.

Det är några av slutsatserna som Lantbrukarnas Riksförbund, tillsammans med flera aktörer inom den svenska dryckesbranschen, funnit i och med framtagandet av Dryckesrapporten 2018.

Främst står alltså mikrobryggerierna, som tillsammans omsätter omkring 1,5 miljarder kronor och sysselsätter 1 700 personer. Segmentet har sett en explosionsartad ökning av producenter, som för tio år sedan endast var 40 stycken.

Läs också: Förbund vill att jägare ska få sälja vildsvinskött

I rapporten har man frågat ett 40-tal bryggerier om både dagsläget och framtiden, där många – trots osäkra siffror – tror starkt på framtiden.

Drygt hälften av de tillfrågade uppger att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Resterande har svarat antingen tvekande/vet ej eller att den är ganska god – ingen svarade att den är mycket god. Samtidigt tror många att de kan vända på myntet. Av de tillfrågade förväntar sig 74 procent att lönsamheten kommer bli mycket eller ganska god inom de två närmsta åren.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Även destillerier och vingårdar har tillfrågats genom enkäter, där flera lutar mot att expandera och anställa fler. Inom dessa områden är det oftast kringverksamhet som dryckesprovningar som drar in pengarna.

Från LRF ser man att potentialen är stor för mer tillväxt, men menar att reglerna bör ändras för att underlätta för dryckesföretagen.

– En viktig faktor är exempelvis att det ges möjlighet att få sälja sina egna produkter i gårdsbutiken. Om branschen får möjlighet att utveckla sin potential så kommer det att på tio års sikt leda till tusentals nya arbete på landsbygden, säger Anders Källström, vd för LRF, i ett pressmeddelande.

Utöver LRF medverkade Box Destilleri, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Föreningen Svenskt Vin, Mackmyra Whisky, The Absolut Company och Saturnus i att ta fram rapporten.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Arkiv

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Kockar möts och skapar i ny dokumentär

Niklas Ekstedt leder nya Viaplay-serien Four Hands Menu.

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163