23948sdkhjf

Små bryggerier tror på sig själva

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Sverige har i dag 550 tillverkare av alkoholdrycker, varav drygt 300 är mindre bryggerier – branschen i sig sysselsätter cirka 5 000 personer av vilka hälften arbetar i mindre och medelstora företag.

Det är några av slutsatserna som Lantbrukarnas Riksförbund, tillsammans med flera aktörer inom den svenska dryckesbranschen, funnit i och med framtagandet av Dryckesrapporten 2018.

Främst står alltså mikrobryggerierna, som tillsammans omsätter omkring 1,5 miljarder kronor och sysselsätter 1 700 personer. Segmentet har sett en explosionsartad ökning av producenter, som för tio år sedan endast var 40 stycken.

Läs också: Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

I rapporten har man frågat ett 40-tal bryggerier om både dagsläget och framtiden, där många – trots osäkra siffror – tror starkt på framtiden.

Drygt hälften av de tillfrågade uppger att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Resterande har svarat antingen tvekande/vet ej eller att den är ganska god – ingen svarade att den är mycket god. Samtidigt tror många att de kan vända på myntet. Av de tillfrågade förväntar sig 74 procent att lönsamheten kommer bli mycket eller ganska god inom de två närmsta åren.

Läs också: Från Arla till LRF

Även destillerier och vingårdar har tillfrågats genom enkäter, där flera lutar mot att expandera och anställa fler. Inom dessa områden är det oftast kringverksamhet som dryckesprovningar som drar in pengarna.

Från LRF ser man att potentialen är stor för mer tillväxt, men menar att reglerna bör ändras för att underlätta för dryckesföretagen.

– En viktig faktor är exempelvis att det ges möjlighet att få sälja sina egna produkter i gårdsbutiken. Om branschen får möjlighet att utveckla sin potential så kommer det att på tio års sikt leda till tusentals nya arbete på landsbygden, säger Anders Källström, vd för LRF, i ett pressmeddelande.

Utöver LRF medverkade Box Destilleri, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Föreningen Svenskt Vin, Mackmyra Whisky, The Absolut Company och Saturnus i att ta fram rapporten.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv
1

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162