23948sdkhjf

Poppels först med öl gjord på åkerböna

Poppels Bryggeri i Jonsered har tillsammans med Viking Malt gjort öl på åkerböna.

– Vi ser många fördelar med åkerbönan som råvara, och förhoppningsvis är det möjligt att skala upp användningen inom bryggeribranschen, säger Daniel Granath, bryggmästare på Poppels Bryggeri.

Baljväxten åkerböna är en proteingröda och har använts i tillverkning av bland annat ost, yoghurt och glass. Nu har Poppels gjort en öl.

Åkerböna är en livsmedelsråvara som med fördel kan odlas på svensk mark, menar Fredrik Fogelberg, doktor i lantbruksteknik vid Rise. Den är en viktig funktion i växtföljden eftersom den både fixerar luftens kväve och bryter spannmålsdominerade växtföljder.

– En ökad inhemsk proteinförsörjning är också viktig ur ett beredskapsperspektiv. Vi blir mer motståndskraftiga för störningar i internationell handel, eftersom råvarorna odlas och processas i Norden, kommenterar Fredrik Fogelberg.

Bönölet New England IPA med namnet Bean me up släpps den 6 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063