23948sdkhjf

Största minskningen av köttätande på nära 30 år

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Under förra året sjönk köttförbrukningen med 2,6 procent. Det motsvarar den största minskningen sedan 1990.

Förra året var första gången på länge som den totala förbrukningen av kött minskade tydligt. Från 1990 till 2017 har förbrukningen ökat med 41 procent, men de senaste åren har volymen legat stabilt på runt 87,7 kilo per person.

När Jordbruksverket summerar 2017 ser man däremot den största årliga minskningen för förbrukningen sedan 1990: 2,6 procent, vilket motsvarar 2,2 kilo. Under 2017 landade förbrukningen därmed på 85,5 kilo per person, en siffra som räknar in hela slaktvikten – själva konsumtionen är ungefär hälften av detta.

Minskningen syns för alla köttslag, förutom lamm, som ökade med 0,1 kilo. Framförallt minskade förbrukningen av nötkött, som gick ner 1,1 kilo.

Läs också: Största minskningen av köttätande på nära 30 år

Jordbruksverket har sedan tidigare presenterat siffror som visar att produktionen i landet ökar för alla köttslag – vi väljer helt enkelt svenskt kött i allt högre utsträckning, förutom när det kommer till lamm.

– Förtroendet för det svenska köttet är alltså högt idag, även om vi äter mindre kött totalt. Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare vid Jordbruksverket.

Vad gäller utvecklingen av marknaden ser Jordbruksverket även att importen minskar, medan exporten ökar. Samtidigt pekar statistiken över förprövade djurstallar mot att produktionen kommer fortsätta öka framöver.

Förbrukning av kött 2017 i kilo per person (2016)
Griskött: 32,7 (33,5)
Nötkött: 24,5 (25,6)
Fågel: 23,2 (23,6)
Lamm: 1,9 (1,8)
Övrigt: 3,2 (3,2)
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.231