23948sdkhjf

Ny lag: Då måste restaurangerna erbjuda återanvändbara kärl

EU-regler innebär att restauranger och kaféer inte längre får servera mat i engångskärl.

Från och med den 1 januari 2024 måste företag som serverar mat och dryck till fler än 150 kunder om dagen erbjuda sina kunder möjligheten att få sin mat eller dryck i återanvändningsbara kärl. Lagstiftningen från EU har som syfte att minska plaståtgången inom unionen.

De nya kraven gäller för företag som serverar mat eller dryck till fler än 150 kunder om dagen och gäller inte för engångsprodukter som enbart består av papper eller kartong och som inte modifierat på kemiskt vis som fördröjer nedbrytningen. De återanvändningsbara kärlen måste dessutom ingå i ett rotationssystem som möjliggör återanvändning.

Livsmedelsverket och Naturvårdsverket kommer att stötta de aktörer och företag som berörs av den nya lagstiftningen.

– Stödet som vi nu tar fram tillsammans med Naturvårdsverket handlar bland annat om att tydliggöra hygienkraven för att ha en god livsmedelssäkerhet och om att informera om vilka återanvändbara muggar och matlådor som bör användas, säger Åsa Kjellgren, chef för avdelningen för kontrolledning på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Till år 2026 är målet att minska plastförburkningen i Sverige med 50 procent i jämförelse med 2022. Då kommer även kravet på 150 kunder om dagen för att slippa behöva erbjuda återvinningsbara kärl att sänkas till 75 kunder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125