23948sdkhjf

Förbund vill att jägare ska få sälja vildsvinskött

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Föreslår nytt system och utbildning för att hantera köttet.

LRF och Svenska jägareförbundet har nyligen skickat ett förslag till regeringen, där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag.

Det skulle båda minska en ökande vildsvinsstam, som orsakar trafikolyckor och jordbruksskador, och ge jägare nya möjligheter gällande köttet, som i dag bara får konsumeras av jägarens egna hushåll.

Läs också: Mer arbete ska skapas inom svenska livsmedelskedjan

– Vildsvin kan ha trikiner. Men genom ett system med spårbarhet på trikinprovet för varje vildsvin som ska säljas finns det inget problem, utan en stor möjlighet som gynnar såväl jordbruket som jakten, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska jägareförbundet.

Läs också: Från Arla till LRF

Som exempel tar LRF och Svenska jägareförbundet upp Tyskland, där tiotusentals vildsvins säljs vidare till bland annat restauranger och handel.

I förslaget vill man också att jägare som ska sälja köttet först ska gå en utbildning i bland annat livsmedelshantering och sjukdomar bland vilda djur.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111