Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.

Under förra året uppmärksammades whiskytillverkaren Box destilleri, baserade norr om Kramfors, på likheterna mellan deras namn och det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.

Enligt Compass Box, som sedan tidigare etablerat sig på flera internationella marknader, fanns det risk för förvirring bland konsumenterna eftersom namnen var så pass lika.

I stället för att gå in i en strid om namnrättigheterna har den svenska producenten nu valt att byta namn på både varumärke och produktionsanläggning, skriver man i ett pressmeddelande.

Framöver kommer anläggningen heta High Coast Distillery och märket High Coast Whisky. Det är ett byte som visserligen kostar, men det är mycket mindre än vad en varumärkeskonflikt skulle kosta, menar företaget.

Läs också: Destilleriet får tillstånd för att dubbla

– Det kommer att kosta flera miljoner för oss att byta varumärke och en hel del arbete. Men att gå i konflikt med det internationella företaget skulle kosta oss betydligt mycket mer, säger vd Thomas Larsson till SVT Nyheter Västernorrland.

Det nya namnet signalerar också något annat – nämligen att man siktar på att fortsätta expandera till fler marknader. För att bygga för en större kapacitet tar man in nya kopparpannor och jäskärl, vilket till sommaren innebär en fördubbling av produktionen.

Det är också i sommar som själva namnbytet går igenom, vilket sker under den egna whiskyfestivalen i slutet av juni.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163