23948sdkhjf

Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

Namnkonflikt med Bacardi-ägda Compass Box blir för dyrt, ser whisky-tillverkaren Box destilleri, som istället lägger pengarna på varumärkesbyte.
Under förra året uppmärksammades whiskytillverkaren Box destilleri, baserade norr om Kramfors, på likheterna mellan deras namn och det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.

Enligt Compass Box, som sedan tidigare etablerat sig på flera internationella marknader, fanns det risk för förvirring bland konsumenterna eftersom namnen var så pass lika.

I stället för att gå in i en strid om namnrättigheterna har den svenska producenten nu valt att byta namn på både varumärke och produktionsanläggning, skriver man i ett pressmeddelande.

Framöver kommer anläggningen heta High Coast Distillery och märket High Coast Whisky. Det är ett byte som visserligen kostar, men det är mycket mindre än vad en varumärkeskonflikt skulle kosta, menar företaget.

– Det kommer att kosta flera miljoner för oss att byta varumärke och en hel del arbete. Men att gå i konflikt med det internationella företaget skulle kosta oss betydligt mycket mer, säger vd Thomas Larsson till SVT Nyheter Västernorrland .

Det nya namnet signalerar också något annat – nämligen att man siktar på att fortsätta expandera till fler marknader. För att bygga för en större kapacitet tar man in nya kopparpannor och jäskärl, vilket till sommaren innebär en fördubbling av produktionen.

Det är också i sommar som själva namnbytet går igenom, vilket sker under den egna whiskyfestivalen i slutet av juni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141