23948sdkhjf

Antalet dryckestillverkare har exploderat

Har ökat med över 700 procent på 12 år.

Den svenska branschen för alkoholhaltiga drycker har vuxit rekordsnabbt de senaste åren. Vid årsskiftet fanns det 729 registrerade tillverkare av öl, sprit, cider och vin i Sverige, vilket är en ökning med hela 710 procent sedan 2010. Det framgår av Dryckesbranschrapporten 2022 som är gjord på uppdrag av LRF Lokal mat och dryck, Föreningen Svenskt vin, Sveriges Oberoende Bryggeri och Sveriges producenter av alkoholdrycker, SPAA.

– Dryckesbranschen har som många andra påverkats starkt av coronapandemin, vissa mer än andra. Men trots utmaningarna har branschen klarat pandemiåren överraskande väl och antalet tillverkare ökade både 2020 och 2021. Det är ett styrketecken som lovar gott för fortsättningen, säger Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal mat och dryck, i en kommentar.

De flesta av de nya dryckesföretagen är start-ups och majoriteten är lokala med färre än fem anställda.

Geografiskt är företagen spridda över hela landet och finns i 21 län och i 200 av 290 kommuner. Inte oväntat finner man de flesta företagen i de befolkningstäta regionerna Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Samtidigt har Gotland den största mängden tillverkare per capita.

Främst är tillverkarna ölbryggerier som utgör närmare 75 procent av företagen men den största ökningen har skett inom spritdrycker som vodka, gin och whisky. Under både 2020 och 2021 ökade andtalet med 20 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08