23948sdkhjf

De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bolaget 13:e Protein import köper småländskt Kopparbergsbryggeri – siktar mot en produktion av minst 20 miljoner burkar om året.

Banco bryggeri i småländska Skruv, med anor från 1870-talet, har nyligen bytt ägare. Ciderjätten Kopparbergs säljer maskinerna och lokalerna till det Stockholmsbaserade företaget 13:e Protein import, som i sin tur har storslagna planer i kikaren.

Bolaget, som bland annat producerar protein och kosttillskott, ska under det närmsta året börja producera energidrycker och vitaminberikat, smaksatt vatten. Starten beräknas till augusti, då man också planerar ha anställt omkring åtta personer till produktionen, rapporterar Smålandsposten.

Tidigare har 13:e Protein import fått sina energidrycker tillverkade i Tyskland och Österrike. Nu vill man dock starta upp vad som blir landets första bryggeri fokuserat på energidrycker för att kunna tillverka själva, och har målet fastlagt:

– Vi måste tillverka mellan 20 och 30 miljoner burkar om året, minst. Annars har vi misslyckats, säger Magnus Westberg, produktutvecklare från 13:e Protein import, till tidningen.

Läs också: Glassbolag och bryggerier rekordnjuter i majvärmen

Inom ett år planerar man att ha kommit igång rejält, och ser då också att man behöver en personalstyrka på runt 15 anställda.

Läs också: Från kloak till flaska

För Kopparbergs, som använt bryggeriet mellan övertagandet 2002 fram till 2014, innebär det att man efter några år av letande fått en köpare till bryggeriet.
– Vi har väntat i fyra år på den här dagen och är jätteglada eftersom vi inte ville stänga ner bryggeriet, säger Peter Bronsman, vd för Kopparbergs bryggeri, till SVT Nyheter Småland.

13:e Protein import har sin bas i Haninge strax söder om Stockholm, med omkring 46 anställda.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.191