23948sdkhjf

De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bolaget 13:e Protein import köper småländskt Kopparbergsbryggeri – siktar mot en produktion av minst 20 miljoner burkar om året.

Banco bryggeri i småländska Skruv, med anor från 1870-talet, har nyligen bytt ägare. Ciderjätten Kopparbergs säljer maskinerna och lokalerna till det Stockholmsbaserade företaget 13:e Protein import, som i sin tur har storslagna planer i kikaren.

Bolaget, som bland annat producerar protein och kosttillskott, ska under det närmsta året börja producera energidrycker och vitaminberikat, smaksatt vatten. Starten beräknas till augusti, då man också planerar ha anställt omkring åtta personer till produktionen, rapporterar Smålandsposten.

Tidigare har 13:e Protein import fått sina energidrycker tillverkade i Tyskland och Österrike. Nu vill man dock starta upp vad som blir landets första bryggeri fokuserat på energidrycker för att kunna tillverka själva, och har målet fastlagt:

– Vi måste tillverka mellan 20 och 30 miljoner burkar om året, minst. Annars har vi misslyckats, säger Magnus Westberg, produktutvecklare från 13:e Protein import, till tidningen.

Läs också: Från kloak till flaska

Inom ett år planerar man att ha kommit igång rejält, och ser då också att man behöver en personalstyrka på runt 15 anställda.

Läs också: Glassbolag och bryggerier rekordnjuter i majvärmen

För Kopparbergs, som använt bryggeriet mellan övertagandet 2002 fram till 2014, innebär det att man efter några år av letande fått en köpare till bryggeriet.
– Vi har väntat i fyra år på den här dagen och är jätteglada eftersom vi inte ville stänga ner bryggeriet, säger Peter Bronsman, vd för Kopparbergs bryggeri, till SVT Nyheter Småland.

13:e Protein import har sin bas i Haninge strax söder om Stockholm, med omkring 46 anställda.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142