23948sdkhjf

De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bolaget 13:e Protein import köper småländskt Kopparbergsbryggeri – siktar mot en produktion av minst 20 miljoner burkar om året.

Banco bryggeri i småländska Skruv, med anor från 1870-talet, har nyligen bytt ägare. Ciderjätten Kopparbergs säljer maskinerna och lokalerna till det Stockholmsbaserade företaget 13:e Protein import, som i sin tur har storslagna planer i kikaren.

Bolaget, som bland annat producerar protein och kosttillskott, ska under det närmsta året börja producera energidrycker och vitaminberikat, smaksatt vatten. Starten beräknas till augusti, då man också planerar ha anställt omkring åtta personer till produktionen, rapporterar Smålandsposten.

Tidigare har 13:e Protein import fått sina energidrycker tillverkade i Tyskland och Österrike. Nu vill man dock starta upp vad som blir landets första bryggeri fokuserat på energidrycker för att kunna tillverka själva, och har målet fastlagt:

– Vi måste tillverka mellan 20 och 30 miljoner burkar om året, minst. Annars har vi misslyckats, säger Magnus Westberg, produktutvecklare från 13:e Protein import, till tidningen.

Läs också: För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Inom ett år planerar man att ha kommit igång rejält, och ser då också att man behöver en personalstyrka på runt 15 anställda.

Läs också: Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

För Kopparbergs, som använt bryggeriet mellan övertagandet 2002 fram till 2014, innebär det att man efter några år av letande fått en köpare till bryggeriet.
– Vi har väntat i fyra år på den här dagen och är jätteglada eftersom vi inte ville stänga ner bryggeriet, säger Peter Bronsman, vd för Kopparbergs bryggeri, till SVT Nyheter Småland.

13:e Protein import har sin bas i Haninge strax söder om Stockholm, med omkring 46 anställda.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126