Kiruna får sitt första mikrobryggeri

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Än är inte bryggerihajpen över – till sommaren förväntar nystartade Kiruna bryggeri kunna leverera första ölen.

Med etableringen av Kiruna bryggeri får staden sitt första mikrobryggeri – det enda som saknas är bryggutrustningen som snart levereras.

Basen blir i en tidigare restauranglokal, till vilken man flyttat efter att originallokalen (ett garage) blivit för liten. Bakom satsningen står fem vänner som ville expandera från hobbyverksamhet till något mer seriöst, skriver Norrbottens Affärer.

Läs också: De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

Tanken är att börja med öl som inte behöver lagras för att snabbt komma igång med verksamheten, innan man ger sig på mer komplexa öl.

Läs också: Från kloak till flaska

– Vi har väldigt bra förutsättningar här uppe, med bra vatten och en speciell flora. Vi kände att vi kommer kunna göra en väldigt bra öl här. Det är dessutom en bra marknad i Kiruna, med mycket turister, säger Kent Andersson, en av bryggeriets fem grundare, till tidningen.

Målet är att kunna leverera den första ölen i sommar, med inledande batcher på runt 1000 liter.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129