23948sdkhjf

Kiruna får sitt första mikrobryggeri

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Än är inte bryggerihajpen över – till sommaren förväntar nystartade Kiruna bryggeri kunna leverera första ölen.

Med etableringen av Kiruna bryggeri får staden sitt första mikrobryggeri – det enda som saknas är bryggutrustningen som snart levereras.

Basen blir i en tidigare restauranglokal, till vilken man flyttat efter att originallokalen (ett garage) blivit för liten. Bakom satsningen står fem vänner som ville expandera från hobbyverksamhet till något mer seriöst, skriver Norrbottens Affärer.

Läs också: Avenyfamiljen skriver avtal med Spendrups

Tanken är att börja med öl som inte behöver lagras för att snabbt komma igång med verksamheten, innan man ger sig på mer komplexa öl.

Läs också: Från kloak till flaska

– Vi har väldigt bra förutsättningar här uppe, med bra vatten och en speciell flora. Vi kände att vi kommer kunna göra en väldigt bra öl här. Det är dessutom en bra marknad i Kiruna, med mycket turister, säger Kent Andersson, en av bryggeriets fem grundare, till tidningen.

Målet är att kunna leverera den första ölen i sommar, med inledande batcher på runt 1000 liter.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138