23948sdkhjf

Från kloak till flaska

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Hos IVL Svenska miljöinstitutet visste man att det var fullt möjligt att göra avloppsvatten till vanligt dricksvatten – frågan var bara hur man skulle övertyga skeptikerna.

Lösningen låg nära. Med hjälp av grannen Nya Carnegiebryggeriet bestämde man sig för att brygga öl på avloppsvatten, med Hammarby Sjöstadsverk som vattenkällan.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare för vattenrening på IVL Svenska miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Innan vattnet kunde användas till öl behandlades det först i en lång kedja av reningssteg. Efter att sedan gått igenom kvalitetstester var det dags för bryggning – en månad senare står ölen klar, en pilsner i nordtysk med namnet Pu:rest.

Läs också: Hedda Spendrups nya bryggeri öppnar restaurang

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser, säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

Läs också: Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Ölen får premiär hos bryggeriet på fredag, sedan intar den Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment i en begränsad upplaga. Den kommer även gästspela hos några utvalda krogar och festivaler framöver, meddelar skaparna.

Enligt bryggeriet ligger en storskalig kommersiell produktion av den här typen långt fram, men man ser samtidigt att samarbetet är en blick in i framtiden gällande både bryggning och teknik.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.093