Smoothies tog Rynkeby över miljarden

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Men verksamhetsköp och stora investeringar gav minusresultat för juicejätten.

Hos Rynkeby foods, en av Nordens största producenter av juice och saft, steg försäljningen med drygt 300 miljoner danska kronor (motsvarande cirka 413 miljoner kronor) under 2017, vilket gjorde att man sprängde miljardgränsen.

Men samtidigt visade man röda siffror i resultatet – ett underskott på 4 miljoner danska kronor (drygt 5,5 miljoner kronor) före skatt, vilket också går i linje med 2016 års resultat.

Bakom siffrorna syns framförallt stora investeringar. Under fjolåret satsade man totalt 154 miljoner danska kronor (drygt 212 miljoner kronor) i verksamheten, där majoriteten av summan gick till en ny höghastighetslinje som ersätter två äldre produktionslinjer.

Dessutom bytte man IT-system och påbörjade produktionen av färskpressade juice under varumärket Brämhults juice, en produktion som man flyttat till Fyn från ursprungsorten Borås.

Smoothie-försäljningen ökade under 2017
Försäljningen för de olika produktkategorierna skiftade också under fjolåret: smoothies ökade med 9 procent i värde samt 4 procent i volym, medan färskpressad juice steg med 8 procent i värde samt 5,6 procent i volym.

Läs också: Stor reklamsatsning efter nytt sortiment

Samtidigt sjönk försäljningen av såväl juice från koncentrat som saft samt fruktdrycker, där den senare dök 13,2 procent i värde samt 19,2 procent i volym.

Läs också: Brämhults bantar förpackning

Enligt företagets ledning ser man att det är trender som kommer att hålla i sig under året. Man förväntar sig också att den svenska produktionen fortsatt kommer att vara under inkörning under 2018, men att intjäningen ska bli bättre.

Vid slutet av 2017 beräknade Rynkeby också att man hade en marknadsandel på 30,8 procent i Skandinavien.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Arkiv

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17