Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

I och med det senaste decenniets burgartrend har nya vanor också smugit fram. Allt oftare beställs hamburgare i stekgraderna rare eller medium rare – något som gör att det ringer varningsklockor hos Livsmedelsverket.

Därför drar man nu igång ett nytt kontrollprojekt, som omfattar cirka 500 inspektioner i landet.

Det är kommunernas livsmedelskontroll som ska ge sig ut bland restauranger som serverar rätter med ogenomstekt malet kött, medan Livsmedelsverket kontrollerar kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

Restaurangerna ska göra rätt
Genom insatsen hoppas man öka kunskapen kring riskerna att få i sig tarmbakterien Ehec, något som kan hända vid konsumtion av understekta burgare som hanterats på fel sätt.

Läs också: Max öppnade i Stockholm City

Målet är både att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera och att restaurangerna ska göra rätt.

– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Kärntemperatur på 70 grader
Risken med färs är att bakterierna blandas in i köttet vid malning, vilket gör att det inte räcker med ytlig stekning som vid en köttbit.

Läs också: Nu öppnar Jureskogs

För att hamburgare ska vara genomstekta krävs enligt Livsmedelsverkets riktlinjer en kärntemperatur på cirka 70 grader. Vanligtvis brukar stekgraderna för hamburgare ligga på 45-50 grader för rare, 50-55 grader för medium rare och runt 55-60 grader för medium.

Samtidigt har man hos myndigheten bara fått in ett fåtal rapporterade utbrott där konsumenter smittats av hamburgare som avsiktligt serverats i stekgrader under 70 grader.

På flera håll i landet har restauranger och kommuner varit oense i frågan om genomstekta burgare– bland annat i Göteborg där restaurangen Burgerssons blev ett uppmärksammat fall efter att ha hamnat i luven med kommunen.

Kontrollprojektet beräknas vara klart i december 2018 och erfarenheterna kommer att användas för att förbättra livsmedelskontrollen.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157