23948sdkhjf

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

I och med det senaste decenniets burgartrend har nya vanor också smugit fram. Allt oftare beställs hamburgare i stekgraderna rare eller medium rare – något som gör att det ringer varningsklockor hos Livsmedelsverket.

Därför drar man nu igång ett nytt kontrollprojekt, som omfattar cirka 500 inspektioner i landet.

Det är kommunernas livsmedelskontroll som ska ge sig ut bland restauranger som serverar rätter med ogenomstekt malet kött, medan Livsmedelsverket kontrollerar kötthanteringsanläggningar som levererar färdigmald färs eller färdiga hamburgare till restauranger.

Restaurangerna ska göra rätt
Genom insatsen hoppas man öka kunskapen kring riskerna att få i sig tarmbakterien Ehec, något som kan hända vid konsumtion av understekta burgare som hanterats på fel sätt.

Läs också: Nu öppnar Jureskogs

Målet är både att livsmedelskontrollen ska bli bättre på att kontrollera och att restaurangerna ska göra rätt.

– Vi vill ta reda på hur bra restauranger och köttproducenter är på att hantera hamburgare som ska ätas ogenomstekta. Det är viktigt både för att skydda konsumenterna och för att utföra kontrollen på ett effektivt sätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Kärntemperatur på 70 grader
Risken med färs är att bakterierna blandas in i köttet vid malning, vilket gör att det inte räcker med ytlig stekning som vid en köttbit.

Läs också: Därför kommer inte Max att börsnoteras

För att hamburgare ska vara genomstekta krävs enligt Livsmedelsverkets riktlinjer en kärntemperatur på cirka 70 grader. Vanligtvis brukar stekgraderna för hamburgare ligga på 45-50 grader för rare, 50-55 grader för medium rare och runt 55-60 grader för medium.

Samtidigt har man hos myndigheten bara fått in ett fåtal rapporterade utbrott där konsumenter smittats av hamburgare som avsiktligt serverats i stekgrader under 70 grader.

På flera håll i landet har restauranger och kommuner varit oense i frågan om genomstekta burgare– bland annat i Göteborg där restaurangen Burgerssons blev ett uppmärksammat fall efter att ha hamnat i luven med kommunen.

Kontrollprojektet beräknas vara klart i december 2018 och erfarenheterna kommer att användas för att förbättra livsmedelskontrollen.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.267