23948sdkhjf

Krönika: I kvalet inför valet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

Den viktigaste frågan just nu är demokrati och humanism varav en tidning som denna är en del av. Liksom du. Och jag och vi alla tillsammans. Jag mötte ensamkommande flyktingar innan det var ett begrepp.

Ofta satt någon vid vårt matbord därhemma någon gäst som hade kommit ensam till Sverige. Min uppväxt skedde i en flyktingkontext där kärnfunktionerna i samhället bars upp av den tidens nyanlända. Det var på 60-Det var på 60-talet. Femton år efter krigsslutet. Prästen, bagaren, fiskhandlaren och en och annan lärare kom från länder från olika håll i Europa. Min mamma hade lyckan att komma tillsammans med sin familj. Det vill säga fyra av fem i familjen. Mor, far, en dotter och en son.

I familjen fanns ytterligare en son, som tvångsmobilerades i krig hösten 1944. Han var då 19 år. Jag har aldrig träffat honom. Hans bild står inramad på spiselhyllan i mitt barndomshem. På frågan vem fotografiet föreställer lärde jag mig tidigt svaret: ”Morbror Evald omkom i kriget”.

Min gudfar kom ensam med sin bror över Östersjön till Sverige. Bröderna skickades iväg av föräldrar som inte ville att sönerna skulle bli kanonmat i Europas slagfält.

Dessa erfarenheter i familjen medför att jag blir alldeles iskall inombords när ställningstagande som att ”vi inte kan ta emot fler” hörs över nästan hela den politiska skalan nu inför för valet. En avgrund öppnas. Det är ett endimensionellt argument i en komplex frågeställning. Och det är ett valfläsk som har en härsken smak.

Det finns andra anrättningar som smakar betydligt godare. Nyligen var Bruce Hill, kock från Kalifornien i Stockholm för att ge försmak på det gästspel som han kommer att göra på Vassa Eggen i höst. Samtalet med Bruce finns på Prata Mat. Förutom att prova hans goda rätter fick jag tillfälle att till ett intensivt samtal om den gastronomiska utvecklingen i USA och varför mattraditionerna där kom att slås ut näst intill totalt på grund av en dominerande livsmedelsindustri. Bruce Hill är en av kockarna finns med i boken Chefs, Drugs and Rock&Roll som handlar om den gastronomiska rörelse som ledde till ett uppvaknande i amerikansk matkultur.

Bruce Hills tre restauranger förenas av att de förmedlar optimism och att man kan förändra saker till det bättre genom mat. Han blandar tekniker och råvaror i sina rätter inte bara för att få fram nya smaker utan för att för hylla immigranternas berättelser.

Det är berättelserna om människor som bryter upp och kommer till ett nytt land med sina mattraditioner. Matvanor och sedvänjor som sedan förändras och påverkas av den existerande matkulturen som de möter i den nya hembygden.

Bruce Hill vill med sin gastronomi visa hur immigranternas historier kan bli magiska och läckra rätter som skapar glädje.

Han gör det medvetet för att ge uttryck för en motsatt uppfattning än de politiska strömningar som är högröstade på många håll i världen. Han vill med sin kulinariska gärning få människor ska upptäcka The wonderful possibilities of immigration, immigrationens underbara möjligheter.

Ha en skön sommar!

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163