23948sdkhjf

Prisas för viltmat

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Stockholmsrestaurang har utsetts till Årets Viltmatrestaurang 2018.

Lux Dag för Dag på Lilla Essingen i Stockholm tilldelades på söndagen utmärkelsen Årets Viltmatsrestaurang. 

29 restauranger var nominerade till priset och i finalen, som uppges ha varit jämn, stod det mellan Lux Dag för Dag i Stockholm, Färna Herrgård i Skinnskatteberg och Gammelgården i Sälen.

Enligt uppgift var finalen jämn men avgörandet föll på restaurangens breda, långsiktiga och nydanande viltarbete.

Läs också: Vilken krog är bäst på viltmat? – nominera kandidater nu

Att det var nära 30 restauranger nominerade glädjer akademin.

– Vi ser det som ett tecken i tiden, säger Svenska Viltmatakademins ordförande Torsten Mörner.

– Det är en naturlig, nyttig och miljövänlig råvara som vi hoppas att allt fler ska kunna njuta av på sin egen tallrik, eller på restauranger. Som ett led i detta arbete har vi instiftat priset Årets Viltmatrestaurang.

Juryns motivering till priset lyder;

»Lux Dag för Dag låter råvarorna styra menyn för att gästen ska få uppleva dem när de är som bäst. På ‘Farmers Dinner‘ får gästen förutom en god middag emellanåt lära sig mer om jägaren, jakten och tillvaratagande av viltköttet.«

Lux Dag för Dag drivs av Henrik Nordström som även ligger bakom restaurangen B.A.R i Stockholm. Henrik Nordström är som en av fyra svenskar silvermedaljör i »Kock-VM«, Bocuse d’Or. Han är även sedan ett antal år själv jägare.

Priset delades ut på mässan Food & Wine och juryn består av Gert Klötzke, Fredrik Eriksson, Christer Lingström, Anders Levén, K-C Wallberg och Jörgen Andersson.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Arkiv

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119