23948sdkhjf

Vilken krog är bäst på viltmat? – nominera kandidater nu

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets bästa viltmatskock ska utses i höst.

Syftet med tävlingen Årets viltmatsrestaurang är att uppmuntra restauranger och krögare att satsa på vilt. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet. De restauranger som nomineras kommer juryn att bedöma efter följande uppfyllda tre kriterier: hur man använder och presenterar råvaran svenskt viltkött samt ett recept med viltkött som huvudingrediens.

Läs också: Han är årets viltkock

För läsare som tycker sig känna igen arrangemanget så beror det på att tävlingen tidigare genomfördes åren 2010-2013.

Första gången priset delades ut fick Fäviken Magasinet utmärkelsen. Året efter gick utmärkelsen till Skebo Herrgård. Nu kommer tävlingen tillbaka i förändrad form. Den ena nyheten är att vem som helst kan nominera restauranger som satsat på viltkött på ett föredömligt sätt, den andra nyheten är att Årets bästa viltmatskock också ska utses.

Bland alla nominerade restaurangers recept kommer juryn att välja ut de två som faller dem bäst i smaken. Dessa rätter ska tillagas av respektive restaurang/kock vid en tävling på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge, som är en av arrangörerna. Segraren vinner titeln Årets viltkock och en weekend på Eriksberg med upplevelse och gästspel.

I år är vildsvinskött råvaran på menyn. Detta för att vildsvinsstammarna växer, det finns allt mer vildsvinskött på marknaden och då måste konsumtionen av vildsvinskött öka.

Läs också: Prisas för viltmat

– Det finns ett stort intresse för matlagning och sunda råvaror, där är viltköttet helt rätt. Tyvärr tvekar många när det gäller vildsvinskött, vilket vi vill ändra på, säger Rolf Salomonsson, ansvarig för tävlingen från Svenska Viltmatakademin.

I juryn för Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets kock, ledamot i Svenska Viltmatakademin och mångårig ledare för Svenska kocklandslaget. Juryn består även av Fredrik Eriksson, också han vinnare av Årets kock, samt representanter från Eriksberg Hotel & Nature Reserve och samt R&S chefredaktör Lisbeth Rauden.

Kort om Svenska Viltmatakademin: Består av 20 ledamöter med det gemensamma målet att öka kunskapen och användandet av viltkött. Som en del i det delar de ut Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin tillsammans med Eriksberg Hotel & Nature Reserve, Restauranggrossisten Mårdskog och Lindqvist samt branschtidningen R&S. Svenska Jägareförbundet stöder också utmärkelsen och uppmanar alla som vill att nominera till Årets viltmatsrestaurang.

Maila ditt förslag före den 7 oktober till viltmatrestaurang2018@viltmatakademin.se.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Invigning på Kungsholmen 37 år efter att snabbmatskedjan först anlände till Stockholm.

Uber Eats i samarbete med Icabutik och saluhall

Anrikt bryggeri ska omprofileras och expandera

Tre nya McDonald's – alla öppnar i december

Expansionen fortsätter med invigningar i Bollnäs, Ödeshög och Nykvarn.

Convenience växer i betydelse

Nyhetsbrev

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

Arkiv

McDonald's har slut på halloumi

FN-priset utdelat: ”Som Nobelpriset för oss i ägarfamiljen”

Axfood lanserar nytt eget varumärke – storpack för restauranger

Eskobars gitarrist bygger flytande restaurang

Frederik Zäll tar Texas till hemstaden Åkersberga.

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Garba på fast adress – men poppar upp på mässa

2

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

70 jämnt för Pinchos – nu väntar nordisk satsning

Först med veganska revbensspjäll

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Norskt riskkapitalbolag storägare i Bastard Burgers

Affären möjliggör internationell expansion för streetfoodkedjan.

Stjärnkock gör ny krogsatsning på Österlen

Saffran och pepparkaka i I'ts Pleats julkollektion

Ännu en Burger King-restaurang

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183