23948sdkhjf

Vilken krog är bäst på viltmat? – nominera kandidater nu

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets bästa viltmatskock ska utses i höst.

Syftet med tävlingen Årets viltmatsrestaurang är att uppmuntra restauranger och krögare att satsa på vilt. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet. De restauranger som nomineras kommer juryn att bedöma efter följande uppfyllda tre kriterier: hur man använder och presenterar råvaran svenskt viltkött samt ett recept med viltkött som huvudingrediens.

Läs också: Förbund vill att jägare ska få sälja vildsvinskött

För läsare som tycker sig känna igen arrangemanget så beror det på att tävlingen tidigare genomfördes åren 2010-2013.

Första gången priset delades ut fick Fäviken Magasinet utmärkelsen. Året efter gick utmärkelsen till Skebo Herrgård. Nu kommer tävlingen tillbaka i förändrad form. Den ena nyheten är att vem som helst kan nominera restauranger som satsat på viltkött på ett föredömligt sätt, den andra nyheten är att Årets bästa viltmatskock också ska utses.

Bland alla nominerade restaurangers recept kommer juryn att välja ut de två som faller dem bäst i smaken. Dessa rätter ska tillagas av respektive restaurang/kock vid en tävling på Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge, som är en av arrangörerna. Segraren vinner titeln Årets viltkock och en weekend på Eriksberg med upplevelse och gästspel.

I år är vildsvinskött råvaran på menyn. Detta för att vildsvinsstammarna växer, det finns allt mer vildsvinskött på marknaden och då måste konsumtionen av vildsvinskött öka.

Läs också: Han är årets viltkock

– Det finns ett stort intresse för matlagning och sunda råvaror, där är viltköttet helt rätt. Tyvärr tvekar många när det gäller vildsvinskött, vilket vi vill ändra på, säger Rolf Salomonsson, ansvarig för tävlingen från Svenska Viltmatakademin.

I juryn för Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets kock, ledamot i Svenska Viltmatakademin och mångårig ledare för Svenska kocklandslaget. Juryn består även av Fredrik Eriksson, också han vinnare av Årets kock, samt representanter från Eriksberg Hotel & Nature Reserve och samt R&S chefredaktör Lisbeth Rauden.

Kort om Svenska Viltmatakademin: Består av 20 ledamöter med det gemensamma målet att öka kunskapen och användandet av viltkött. Som en del i det delar de ut Årets viltmatsrestaurang och Årets bästa viltkock.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin tillsammans med Eriksberg Hotel & Nature Reserve, Restauranggrossisten Mårdskog och Lindqvist samt branschtidningen R&S. Svenska Jägareförbundet stöder också utmärkelsen och uppmanar alla som vill att nominera till Årets viltmatsrestaurang.

Maila ditt förslag före den 7 oktober till viltmatrestaurang2018@viltmatakademin.se.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veganskt intresserar på nätet

Coca-Cola ändrar formen: ”Största satsningen sedan 1971”

Espresso House tar in ärtdryck

Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Nyhetsbrev

Brödernas tredje och fjärde restaurang

Planerar att expandera med 20-talet restauranger.

Arkiv
1

Tre nytillskott i kocklandslaget

Inte en enda kvinna i det Svenska kocklandslaget.

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116