23948sdkhjf

Stillahavsostron testodlas på västkusten

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Testbädd invigs för forskningsprojekt.

Nu i januari placeras en ny anläggning för kombinerad odling av stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor i Gullmarsfjorden utanför Fiskebäckskil. Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs också: Från kloak till flaska

– Det finns många fördelar med att odla musslor och ostron i våra svenska vatten. Dels filtrerar de havsvattnet på övergödande näringsämnen, dels utgör de ett viktigt livsmedelskomplement till våra allt mer utarmade vilda fiskbestånd, säger Åsa Strand, marinbiolog och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Stillahavsostron som även kallas japanska jätteostron och som går under benämningen "fine de claire" på restauranger har, förutom ofruktsamma odlingsförsök på 70-talet funnits i svenska vatten sedan 2007 men har inte varit tillåtna att odla eftersom de anses vara en invasiv art.

– Vi har haft stillahavsostron i Sverige i tio år, arten är väl etablerad, och den är dessutom en av världens mest odlade arter. Vi arbetar nu med utveckla metoder som gör att ostronen inte förökar sig i odling vilket skulle kunna möjliggöra kommersiell odling också i Sverige i framtiden, säger Åsa Strand.

Anläggningen har utformats i nära samarbete med Bohus Havsbruk och utgörs av ett 54 meter långt rör försett med rep ner till 25 meters djup där 5 000 ostronyngel ska sättas ut i första försöket. Eftersom reproduktionen kan kontrolleras i kallare vatten hoppas man kunna gynna en stabil produktion året runt. Anläggningen är i nuläget ytbaserad men planen att den ska bli nedsänkningsbar under våren.

På sikt är tanken att sådana här odlingssystem ska öka tillgången på ekologiska och lokalt producerade musslor och ostron.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Var tionde öl är alkoholfri

Nyhetsbrev

Hit kommer Linnea & Basilika

Arkiv

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168