23948sdkhjf

Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Vinnare i nio kategorier tog emot pris på Stellagalan.

Kokboksförfattaren Louise Vindahl, sommeliern Emma Ziemann och kocken Frida Nilsson finns bland de framstående kvinnor inom svensk gastronomi som i går kväll belönades på Stellagalan.

Läs också: Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

– Det känns extra grymt att vinna ett pris där kvinnor stöttar kvinnor, menade Louise Vindahl som utsågs till Årets Stella Media.

Hederspriset gick till legendariska Malin Söderström, krögaren som varit förebild för många andra kvinnor i branschen.

 – Jag tycker vi ska bli bättre på att be om hjälp och skaffa oss stöd i karriären. Då kommer det bra saker till en! kommenterade Söderström sitt pris. 

Vinnare i totalt nio kategorier fick ta emot diplom, jubel och gratulationer under galan på Fotografiska i Stockholm.

Här samtliga vinnare med motivering.

Stella Bagare: Ia Ahlsgård, PM Bröd och Sovel, Växjö. ”Med ett hängivet driv och en passion för hantverket är hon en stor förebild för så väl unga som seniorer i branschen. Hon är en bagerska med ett stort mått av ödmjukhet och generositet när hon delar med sig av sina kunskaper.”

Stella Bartender: Hedda Bruce, Tjoget, Stockholm. ”Hon är en bartender med intelligens, fantasi och skinn på näsan – en förebild för fler än de i branschen. Hemtamt rör hon sig mellan det klassiska och det nyskapande – alltid med en personlig touche. Det finns ingen drink som inte blir bättre när den här bartendern serverar den.”

Stella Kock: Frida Nilsson. MJ's, Malmö. ”På sitt alldeles egna sätt lagar denna kock mat med glädje, mod, passion, klokhet och nyfikenhet. Det gör henne till en stor förebild och inspirationskälla. Med gedigen kunskap hämtad från några av Sveriges bästa krogar och med en detaljrikedom och smaksäkerhet utöver det vanliga, bidrar hon i allra högsta grad till att driva svensk gastronomi framåt inom så väl smak som jämställdhet.”

Stella Konditor: Tea Malmegård, DoMa, Stockholm. ”Med stort mått fantasi och yrkesskicklighet skapar hon enastående bakverk som förundrar. Hennes entusiasm, charm och pedagogiska talang lockar till nyfikenhet och kunskapstörst hos nybörjare som får modet att testa sina gränser.”

Stella Media: Luise Vindahl, Green Kitchen Stories, Stockholm. ”I ett eget, vackert och näringstätt universum presenterar hon vegetariskmat på ett lustfyllt sätt. Kunskap och äkta passion möter vi i böcker, artiklar och sociala medier. Hennes egna uttryck är ett signum som blivit en genre och bildat skola långt utanför Sveriges gränser.” 

Stella Mentor: Sofia B Olsson, vRå, Göteborg. ”I en avvägd balans mellan ödmjukhet och stora visioner stöttar hon kvinnliga kockar och får dem att utvecklas mer än de trodde var möjligt. Hon är en hållbarhetsambassadör både för naturen och arbetsmiljön och ger oss hopp om att kvinnlig kompetens inte kommer gå förlorad.”

Stella Servis: Cecilia Richter, Stationen i Skanör. ”Med ett fantastiskt öga för detaljer och logistik tar hon ansvar för gästens serviceupplevelse. Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera. Vi ser en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar.”

Stella Sommelier: Emma Ziemann, Thörnströms Kök, Göteborg. ”Hon levererar hissnande kunskaper i världsklass med känsla och finess. Hon får utmärkelsen för en enastående prestation inte bara under 2018 utan flera år i följd, både på restauranggolvet och på tävlingsarenan. Engagemang, kunskapstörst, nyfikenhet och ett ständigt driv framåt utmärker denna strålande sommelier.”

Stella Hederspris: Malin Söderström, Kulturrestauranger, Stockholm. ”De gastronomiska gärningarna är omfattande och betydande. Hon har visat vägen och blivit en stor förebild för både kvinnor och män i branschen. Det är hennes mod, yrkesskicklighet, förmåga till ständig förnyelse och engagemang för kvinnliga kollegor gör henne till en värdig vinnare av Stellagalans hederspris.”

Mer om: Stellagalan
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109