23948sdkhjf

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

”Vi vill bidra”, säger kvinnorna bakom Stellagalan och efterlyser större mod.

I mars presenterades det nya Svenska kocklandslaget – utan en enda kvinna. I förra veckan offentliggjordes de 24 kockar som gått vidare till kvaltävlingen till Årets kock – bara tre var kvinnor.

Läs också: Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Alldeles för dåligt tycker arbetsgruppen bakom Stellagalan som tycker att det är dags att öka takten. ”Vi vill inte vänta längre” skriver de i ett pressmeddelande som närmast kan liknas vid en pamflett.

Kvinnorna bakom Stellagalan efterlyser mod, vilja och ökad medvetenhet, och drar paralleller till kvinnlig rösträtt och slaveri. ”En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still”, konstaterar de. 

Stellagalans arbetsgrupp består av Maja Berthas, Anna Lind Lewin, Anita Lindström, Ella Nilsson, Karoline Nordenfors, Anette Rosvall, Ida Ström och Anna Antonia Svedberg. I höstas ordnade gruppen den första Stellagalan i ett försök att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.

De åtta kvinnorna betonar att samarbete krävs för att förändra strukturer och erbjuder sig nu att hjälpa till att sätta fart på jämställdhetsarbetet. ”Vi ser att tidigare homogena grupper visar intresse för att gå mot mångfald, och vi vill bidra. Stellagalans arbetsgrupp erbjuder sitt stöd till Årets kock, Kocklandslaget och alla andra tävlingar, galor och events som vill ha en jämställd verksamhet och profil.

”Vi har erfarenhet, nätverk och vilja. Kontakta oss gärna!”, avslutar de.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

McDonald's har slut på halloumi

FN-priset utdelat: ”Som Nobelpriset för oss i ägarfamiljen”

Axfood lanserar nytt eget varumärke – storpack för restauranger

Eskobars gitarrist bygger flytande restaurang

Frederik Zäll tar Texas till hemstaden Åkersberga.

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Nyhetsbrev

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Arkiv

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Garba på fast adress – men poppar upp på mässa

2

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

70 jämnt för Pinchos – nu väntar nordisk satsning

Först med veganska revbensspjäll

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Norskt riskkapitalbolag storägare i Bastard Burgers

Affären möjliggör internationell expansion för streetfoodkedjan.

Stjärnkock gör ny krogsatsning på Österlen

Första burklinjen för vin

Saffran och pepparkaka i I'ts Pleats julkollektion

Lantmännen lanserar egen vodka

Samarbetar med Mackmyra.

Boulebar bygger ny paviljong i Rålambshovsparken

De serverar bästa affärslunchen

Symbios öppnade i maj – redan korad till årets affärskrog.

O'Learys lägger större betoning på maten

Henrik Severin har skapat ett koncept som ska höja matupplevelsen på sportbarkedjans restauranger.

De ska göra svinnet lönsamt

Ännu en Burger King-restaurang

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141