23948sdkhjf

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

”Vi vill bidra”, säger kvinnorna bakom Stellagalan och efterlyser större mod.

I mars presenterades det nya Svenska kocklandslaget – utan en enda kvinna. I förra veckan offentliggjordes de 24 kockar som gått vidare till kvaltävlingen till Årets kock – bara tre var kvinnor.

Läs också: Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Alldeles för dåligt tycker arbetsgruppen bakom Stellagalan som tycker att det är dags att öka takten. ”Vi vill inte vänta längre” skriver de i ett pressmeddelande som närmast kan liknas vid en pamflett.

Kvinnorna bakom Stellagalan efterlyser mod, vilja och ökad medvetenhet, och drar paralleller till kvinnlig rösträtt och slaveri. ”En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still”, konstaterar de. 

Stellagalans arbetsgrupp består av Maja Berthas, Anna Lind Lewin, Anita Lindström, Ella Nilsson, Karoline Nordenfors, Anette Rosvall, Ida Ström och Anna Antonia Svedberg. I höstas ordnade gruppen den första Stellagalan i ett försök att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.

De åtta kvinnorna betonar att samarbete krävs för att förändra strukturer och erbjuder sig nu att hjälpa till att sätta fart på jämställdhetsarbetet. ”Vi ser att tidigare homogena grupper visar intresse för att gå mot mångfald, och vi vill bidra. Stellagalans arbetsgrupp erbjuder sitt stöd till Årets kock, Kocklandslaget och alla andra tävlingar, galor och events som vill ha en jämställd verksamhet och profil.

”Vi har erfarenhet, nätverk och vilja. Kontakta oss gärna!”, avslutar de.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Var tionde öl är alkoholfri

Nyhetsbrev

Hit kommer Linnea & Basilika

Arkiv

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127