23948sdkhjf

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

”Vi vill bidra”, säger kvinnorna bakom Stellagalan och efterlyser större mod.

I mars presenterades det nya Svenska kocklandslaget – utan en enda kvinna. I förra veckan offentliggjordes de 24 kockar som gått vidare till kvaltävlingen till Årets kock – bara tre var kvinnor.

Läs också: Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Alldeles för dåligt tycker arbetsgruppen bakom Stellagalan som tycker att det är dags att öka takten. ”Vi vill inte vänta längre” skriver de i ett pressmeddelande som närmast kan liknas vid en pamflett.

Kvinnorna bakom Stellagalan efterlyser mod, vilja och ökad medvetenhet, och drar paralleller till kvinnlig rösträtt och slaveri. ”En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still”, konstaterar de. 

Stellagalans arbetsgrupp består av Maja Berthas, Anna Lind Lewin, Anita Lindström, Ella Nilsson, Karoline Nordenfors, Anette Rosvall, Ida Ström och Anna Antonia Svedberg. I höstas ordnade gruppen den första Stellagalan i ett försök att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.

De åtta kvinnorna betonar att samarbete krävs för att förändra strukturer och erbjuder sig nu att hjälpa till att sätta fart på jämställdhetsarbetet. ”Vi ser att tidigare homogena grupper visar intresse för att gå mot mångfald, och vi vill bidra. Stellagalans arbetsgrupp erbjuder sitt stöd till Årets kock, Kocklandslaget och alla andra tävlingar, galor och events som vill ha en jämställd verksamhet och profil.

”Vi har erfarenhet, nätverk och vilja. Kontakta oss gärna!”, avslutar de.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Nyhetsbrev

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Arkiv

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Unik matupplevelse i 3D på pop up-restaurang

Restaurang Kasai gästas av Banquet of Hoshena.

Här växer en ny matdestination fram

Två nya Compass-restauranger

Max fick pris av FN

Östermalmshallen ännu dyrare – notan nu 1,3 miljarder

Politikerna skyller på varandra – och vill sälja hotelldelen

Tvisten löst – nu blir det Krubb igen i sjöstan

Tävling
Närmare råvarorna i kocklandslagets nya tema

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119