23948sdkhjf

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

”Vi vill bidra”, säger kvinnorna bakom Stellagalan och efterlyser större mod.

I mars presenterades det nya Svenska kocklandslaget – utan en enda kvinna. I förra veckan offentliggjordes de 24 kockar som gått vidare till kvaltävlingen till Årets kock – bara tre var kvinnor.

Läs också: Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Alldeles för dåligt tycker arbetsgruppen bakom Stellagalan som tycker att det är dags att öka takten. ”Vi vill inte vänta längre” skriver de i ett pressmeddelande som närmast kan liknas vid en pamflett.

Kvinnorna bakom Stellagalan efterlyser mod, vilja och ökad medvetenhet, och drar paralleller till kvinnlig rösträtt och slaveri. ”En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still”, konstaterar de. 

Stellagalans arbetsgrupp består av Maja Berthas, Anna Lind Lewin, Anita Lindström, Ella Nilsson, Karoline Nordenfors, Anette Rosvall, Ida Ström och Anna Antonia Svedberg. I höstas ordnade gruppen den första Stellagalan i ett försök att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.

De åtta kvinnorna betonar att samarbete krävs för att förändra strukturer och erbjuder sig nu att hjälpa till att sätta fart på jämställdhetsarbetet. ”Vi ser att tidigare homogena grupper visar intresse för att gå mot mångfald, och vi vill bidra. Stellagalans arbetsgrupp erbjuder sitt stöd till Årets kock, Kocklandslaget och alla andra tävlingar, galor och events som vill ha en jämställd verksamhet och profil.

”Vi har erfarenhet, nätverk och vilja. Kontakta oss gärna!”, avslutar de.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Nyhetsbrev

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Arkiv

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Han går från Spotify till Gastrofy

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129