3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet
David Lundqvist, kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden, korades till Årets kock 2018. Nu har processen inletts för att utse hans tronföljare. En meriterad jury har bland de anonyma tävlingsbidragen valt ut 21 män och 3 kvinnor som alla fått en plats i kvalificeringstävlingen den 12-13 juni. Då tävlar de 24 kockarna om åtta platser i finalen som avgörs i Stockholm den 12-13 september.
Förra året tog sig inga kvinnor till final. Anna Broms, Louise Johansson och Marie Skogström är de tre kockarna som ska försöka ändra på det i årets tävling.
– Jätteintressanta och riktigt bra namn som tagit sig till kvalet, det här kommer att bli en spännande kvaltävling, säger Stefan Karlsson, juryns ordförande, Årets kock 1995 och SK Mat & Människor.
Här är de 24 kockarna som fortfarande har den prestigefyllda Årets kock-titeln inom räckhåll (utan inbördes rangordning):
- Adam Källman, Kitchen & Table Malmö Live, Malmö
- Anna Broms, Restaurang Broms, Stockholm
- Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö
- Björn Glans, Grand Hotel Lund, Lund
- Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm, Stockholm
- Christoffer Sjögren, Restaurang Grano, Göteborg
- Christopher Lai, &Vin, Karlshamn
- Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad
- Danny Falkeman, Etoile, Stockholm
- Hugo Bolt-Hansen, Skärets Krog, Smögen
- Jacob Davidsson, Grano, Göteborg
- Joakim Kjaerkner, Brasserie du Sud, Ystad
- Jonas Lagerström, Etoile, Stockholm
- Kristian Eriksson, Hotel Birger Jarl, Stockholm
- Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
- Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv
- Luqaz Ottosson, Restaurant ROT, Visby
- Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
- Martin Anneflod, Martin Anneflod Culinary, Göteborg
- Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
- Mats-Peter Kristiansen, Spira Food, Göteborg
- Mikael Feuk, Gastro Gaspari, Flyinge
- Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
- Sebastian Lopez, Nosh & Chow, Stockholm
Här är juryn som bedömt de anonyma tävlingsbidragen:
- Stefan Karlsson, juryns ordförande, Årets Kock 1995 och SK Mat & Människor:
- Adam Dahlberg, Adam & Albin
- Florencia Abella, Ekstedt
- Henrik Norström, Lux restauranger
- Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter
- Paul Svensson, Fotografiska och ReTaste
- Sofia B Olsson, vRå
- Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier
- Ulrika Brydling, Brydlings
Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.