23948sdkhjf

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Fler tar nu steget att minska sin användning av engångsartiklar av plast. På hamburgerkedjan Max ska med början i april läskbägare, sugrör och bestick successivt ersättas med förpackningar av 100 procent förnybart och återvinningsbart material.

Läs också: Max fick pris av FN

Först ut är Max på Hötorget i Stockholm. Från och med måndag den 25 mars finns där papperssugrör och träbestick. Utfasningen kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

– Med vårt hållbarhetsarbete har Max en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen. Sedan 2008 har vi klimatkompenserat till 100 procent för våra totala utsläpp, klimatmärkt vår meny och minskat våra utsläpp med en rad åtgärder, bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar. I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

Av dagens förpackningar som används av gäst på Max består 87 procent av växtbaserat material. Genom att ersätta nuvarande läskbägare, sugrör och bestick räknar Max att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna.

Den nya bägaren för kalla drycker är fortsättningsvis av papp, men den tunna hinnan som fungerar som fuktspärr ersätts av ett tätskikt som är producerat av sockerrör. De nya besticken är av trä och sugrören är av papper.

– Som vi presenterade i nyheterna tidigare i vintras så vill vi minimera plastförbrukningen. Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max.

Förutom att öka andelen förnybara och återvinningsbara förpackningar, så satsar Max på att minska mängden engångsmaterial. Arbetet med att ersätta förpackningar som innehåller fossilbaserad plast med växtbaserat material fortsätter under hela 2019.

Mer om: Max | Max Burgers
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159