23948sdkhjf

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Att flytta engångsartiklar så att de blir mer otillgängliga, eller bara lämna ut dem vid förfrågan, är en enkel med effektiv lösning för att minska take away-skräpet.

Läs också: De ska testa pant på take away-förpackningar

Det visar tester som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört på några kafékedjor. En annan lösning är att införa ett pantsystem på förpackningar som matlådor och muggar så att de kan användas flera gånger.

– Det är inte alltid det finns möjlighet att sortera take away-skräp för återvinning utan det hamnar i soporna och går till förbränning. I värsta fall hamnar skräpet ute i naturen. Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Trenden med take away-mat ökar och med det också mängden avfall. I ett projekt med Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har IVL tittat på olika lösningar för att minska användningen av take away-engångsförpackningar.

Projektet har genomfört studier på tre kafékedjor i form av enkäter men även praktiskt på plats har man testat olika lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

Läs också: Utredning om skatt på engångsartiklar

– Bara en sådan enkel lösning som att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt och det är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna. De enkäter som vi har genomfört visar att många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck.

Studien har också tittat på möjligheten att införa pantsystem för matlådor och muggar. Tanken är att man lämnar in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

– Både konsumenter och restaurang- och kaféaktörer ställer sig positiva till ett sådant system så det är något som vi kommer att titta vidare på. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet har genomförts i en av Vasakronans fastigheter i Stockholm tillsammans med restauranger som ligger i byggnaden och i närliggande fastigheter. Studien visar att hyresvärdar har en viktig roll i att påverka hyresgäster och specifikt restauranghyresgäster så att avfallet från engångsartiklar minskar men också så att det avfall som uppstår hanteras på ett bra sätt. Det handlar bland annat om att se till så att det finns goda utrymmen för källsortering. Information och utbildning är också viktigt.

En länk till rapporten hittar du här.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkocken Mathias Dahlgren i Hemköps kampanj

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Nyhetsbrev

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Arkiv

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111