23948sdkhjf

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Att flytta engångsartiklar så att de blir mer otillgängliga, eller bara lämna ut dem vid förfrågan, är en enkel med effektiv lösning för att minska take away-skräpet.

Läs också: De ska testa pant på take away-förpackningar

Det visar tester som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört på några kafékedjor. En annan lösning är att införa ett pantsystem på förpackningar som matlådor och muggar så att de kan användas flera gånger.

– Det är inte alltid det finns möjlighet att sortera take away-skräp för återvinning utan det hamnar i soporna och går till förbränning. I värsta fall hamnar skräpet ute i naturen. Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Trenden med take away-mat ökar och med det också mängden avfall. I ett projekt med Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har IVL tittat på olika lösningar för att minska användningen av take away-engångsförpackningar.

Projektet har genomfört studier på tre kafékedjor i form av enkäter men även praktiskt på plats har man testat olika lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

Läs också: Utredning om skatt på engångsartiklar

– Bara en sådan enkel lösning som att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt och det är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna. De enkäter som vi har genomfört visar att många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck.

Studien har också tittat på möjligheten att införa pantsystem för matlådor och muggar. Tanken är att man lämnar in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

– Både konsumenter och restaurang- och kaféaktörer ställer sig positiva till ett sådant system så det är något som vi kommer att titta vidare på. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet har genomförts i en av Vasakronans fastigheter i Stockholm tillsammans med restauranger som ligger i byggnaden och i närliggande fastigheter. Studien visar att hyresvärdar har en viktig roll i att påverka hyresgäster och specifikt restauranghyresgäster så att avfallet från engångsartiklar minskar men också så att det avfall som uppstår hanteras på ett bra sätt. Det handlar bland annat om att se till så att det finns goda utrymmen för källsortering. Information och utbildning är också viktigt.

En länk till rapporten hittar du här.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Nyhetsbrev

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Arkiv

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Ny Jureskogburgare i samarbete med BBQ-profil från Texas

Thaimatskedjan Linnea & Basilika ynglar av sig

Om ett år finns franchisekedjan på minst 14 ställen.

Waynes öppnar i Linköping i egen regi

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Succé för Gustav ”Jävligt gott” Johansson i nya matkanalen

Drygt en halv miljon tittade på nya kanalen Godare i april.

Efter konkurserna – Vapiano-kedjan får nygammal ägare

Bensinmackarna utmanar vägkrogar och snabbmatskedjor

Preem och Cirkle K storsatsar på sina kafé- och matkoncept.

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Regeringen inför omställningsstöd för företag

Närapå fördubblade intäkter för Delivery Hero

Baranställda erbjuds gratis spritutbildning

Foodora växer så det knakar – 300 nya tjänster i mars

Bättre än väntat för Coca-Cola

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125