23948sdkhjf

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Att flytta engångsartiklar så att de blir mer otillgängliga, eller bara lämna ut dem vid förfrågan, är en enkel med effektiv lösning för att minska take away-skräpet.

Läs också: EU-parlamentet röstade för plastförbud

Det visar tester som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört på några kafékedjor. En annan lösning är att införa ett pantsystem på förpackningar som matlådor och muggar så att de kan användas flera gånger.

– Det är inte alltid det finns möjlighet att sortera take away-skräp för återvinning utan det hamnar i soporna och går till förbränning. I värsta fall hamnar skräpet ute i naturen. Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Trenden med take away-mat ökar och med det också mängden avfall. I ett projekt med Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har IVL tittat på olika lösningar för att minska användningen av take away-engångsförpackningar.

Projektet har genomfört studier på tre kafékedjor i form av enkäter men även praktiskt på plats har man testat olika lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

Läs också: Från kloak till flaska

– Bara en sådan enkel lösning som att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt och det är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna. De enkäter som vi har genomfört visar att många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck.

Studien har också tittat på möjligheten att införa pantsystem för matlådor och muggar. Tanken är att man lämnar in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

– Både konsumenter och restaurang- och kaféaktörer ställer sig positiva till ett sådant system så det är något som vi kommer att titta vidare på. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet har genomförts i en av Vasakronans fastigheter i Stockholm tillsammans med restauranger som ligger i byggnaden och i närliggande fastigheter. Studien visar att hyresvärdar har en viktig roll i att påverka hyresgäster och specifikt restauranghyresgäster så att avfallet från engångsartiklar minskar men också så att det avfall som uppstår hanteras på ett bra sätt. Det handlar bland annat om att se till så att det finns goda utrymmen för källsortering. Information och utbildning är också viktigt.

En länk till rapporten hittar du här.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.436