23948sdkhjf

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna välkomnar Centerpartiets nya förslag om ökade ambitioner för matavfallsinsamling, men anser att företagens rätt till det egna avfallet måste säkerställas i lagstiftningen. Kommuner kan inte ges obligatorisk rätt att samla in och äga företagens matavfall menar man.

Läs också: Dansk blir vd för svenska McDonald's

I en intervju med partiledaren Annie Lööf i DN presenterades igår Centerpartiets nya förslag för cirkulär ekonomi. Återvinningsindustrierna välkomnar att Centerpartiet vill höja ambitionsnivån, men har synpunkter på förslaget om insamling av matavfall.

– Det är bra med krav på restauranger och livsmedelsbutiker att hantera matavfallet klimatsmart, men det kan inte vara kommunens ansvar att samla in det. Företagen måste själva få äga sitt avfall och avgöra vad som är den största klimatnyttan, säger Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Centerpartiet vill göra det obligatoriskt med insamling av matavfall hos restauranger och livsmedelsbutiker från 2021. Återvinningsindustrierna anser att en ökad insamling är bra, men betonar att näringslivet kan drabbas om denna insamling ska göras inom ramen för kommunernas bortforslingsansvar.

– Flera restauranger och livsmedelsbutiker har kämpat länge för rätten att äga sitt eget avfall. Naturvårdsverket tog fram en vägledning 2017 som slog fast att spillfett från verksamheter ska ägas av verksamheterna själva, det vill säga att fetter från restaurangerna inte ska betraktas som ett hushållsavfall eller vara kommunens ansvar. McDonalds har drivit rättsprocesser för rätten att få äga sina frityroljor eftersom flera kommuner har velat ha deras avfall. Istället för att sälja fetterna måste de nu betala kommunen för att hämta dem, säger Lina Bergström.

Läs också: McDonald's nya skylt för elladdning


För att stärka företagens äganderätt till avfallet föreslår Återvinningsindustrierna en skarpare lagstiftning som betonar att företag ska ha rätt att äga allt sitt avfall, även det som är ”hushållsliknande”, såsom exempelvis restaurangavfallet.

– Lagstiftningen måste utgå från att avfall har ett värde och att det ligger i restaurangernas och butikernas intresse att vara resurseffektiva. När kommunerna ges rätt att gå in i företagens ägande och affär vågar företagen inte utveckla egna hållbara lösningar för avfallet, avslutar Lina Bergström.

Återvinningsindustrierna föreslår att begreppet ”därmed jämförligt avfall” tas bort ur Miljöbalken så att det blir tydligt att restaurangernas och butikernas matavfall ska betraktas som företagens, inte kommunernas, ansvar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.305