23948sdkhjf

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna välkomnar Centerpartiets nya förslag om ökade ambitioner för matavfallsinsamling, men anser att företagens rätt till det egna avfallet måste säkerställas i lagstiftningen. Kommuner kan inte ges obligatorisk rätt att samla in och äga företagens matavfall menar man.

Läs också: Pommes frites-olja ska bli diesel

I en intervju med partiledaren Annie Lööf i DN presenterades igår Centerpartiets nya förslag för cirkulär ekonomi. Återvinningsindustrierna välkomnar att Centerpartiet vill höja ambitionsnivån, men har synpunkter på förslaget om insamling av matavfall.

– Det är bra med krav på restauranger och livsmedelsbutiker att hantera matavfallet klimatsmart, men det kan inte vara kommunens ansvar att samla in det. Företagen måste själva få äga sitt avfall och avgöra vad som är den största klimatnyttan, säger Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Centerpartiet vill göra det obligatoriskt med insamling av matavfall hos restauranger och livsmedelsbutiker från 2021. Återvinningsindustrierna anser att en ökad insamling är bra, men betonar att näringslivet kan drabbas om denna insamling ska göras inom ramen för kommunernas bortforslingsansvar.

– Flera restauranger och livsmedelsbutiker har kämpat länge för rätten att äga sitt eget avfall. Naturvårdsverket tog fram en vägledning 2017 som slog fast att spillfett från verksamheter ska ägas av verksamheterna själva, det vill säga att fetter från restaurangerna inte ska betraktas som ett hushållsavfall eller vara kommunens ansvar. McDonalds har drivit rättsprocesser för rätten att få äga sina frityroljor eftersom flera kommuner har velat ha deras avfall. Istället för att sälja fetterna måste de nu betala kommunen för att hämta dem, säger Lina Bergström.

Läs också: McDonald's planerar stödåtgärder för franchisetagare


För att stärka företagens äganderätt till avfallet föreslår Återvinningsindustrierna en skarpare lagstiftning som betonar att företag ska ha rätt att äga allt sitt avfall, även det som är ”hushållsliknande”, såsom exempelvis restaurangavfallet.

– Lagstiftningen måste utgå från att avfall har ett värde och att det ligger i restaurangernas och butikernas intresse att vara resurseffektiva. När kommunerna ges rätt att gå in i företagens ägande och affär vågar företagen inte utveckla egna hållbara lösningar för avfallet, avslutar Lina Bergström.

Återvinningsindustrierna föreslår att begreppet ”därmed jämförligt avfall” tas bort ur Miljöbalken så att det blir tydligt att restaurangernas och butikernas matavfall ska betraktas som företagens, inte kommunernas, ansvar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkocken Mathias Dahlgren i Hemköps kampanj

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Nyhetsbrev

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Arkiv

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113