23948sdkhjf

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Öppnar igen i januari två år försenad.

I januari öppnar äntlingen Östermalms saluhall igen. Två år försenad och nästan en halv miljard dyrare än planerat.

Läs också: Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen har pågått sedan april 2016 och har gått ut på att återskapa den ursprungliga planlösningen från 1888, ritad av arkitekterna Isak Gustaf Clason och Kasper SalinÄven originaldetaljer i färger, friser, målningar och snickerier har återställts liksom de två äldre entréerna via Nybrogatan samt Humlegårdsgatan.

Den nya planlösningen ska göra att saluhallen upplevs rymligare och ger ett bättre flöde med fler naturliga gångar i hallen, vilket förväntas förbättra de kommersiella förutsättningarna för handlarna.

Men smakar det så kostar det. Ursprungligen beräknades renoveringen kosta 585 miljoner kronor. I februari i år stod det klart att summan nästan dubblats, då politikerna i stadshuset godkände en beräknad kostnad på 980 miljoner. När hallen öppnar den 23 januari kommer renoveringssumman ligga på cirka en miljard, skriver Dagens Nyheter

– Det har varit en resa där det kommer till projektstyrning. Där får vi från stadens sida dra slutsatser att kolla i efterhand. Det är viktigt att ta lärdom av vad vi kunde ha gjort annorlunda, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till DN.

Under renoveringen har stort fokus även lagts på att göra hallen miljövänlig och hållbar, även de delar som inte är synliga för besökare. I källarplanet, har allt sanerats och byggts om för att skapa en energieffektivitet och bättre fysisk arbetsmiljö för personalen genom nya förbättrade system för logistik, tillgänglighet, varu- och avfallstransporter.

Handlarna i Östermalms saluhall är: B. Anderssons Eftr. Fågel & Vilt, Beirut Café Deli, Betsy Sandberg Choklad, Husmans Deli, Lisa Elmqvist Fisk, Skaldjur, Delikatesser & Restaurang, Lisbeth Janson Frukt & Grönt, M Seger Eftr. Kött & Ost, Melanders Fisk & Vilt, Nybroe Smørrebrød, Planet Mesh, Robert’s Coffee, Texas Longhorn, Tysta Mari, Wellme, Willy Ohlssons Eftr., Åhs Fiskaffär och nytillkomna är Arla samt Lisa Bröd.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.584