23948sdkhjf

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Arbetet med att renovera den anrika Östermalmshallen pågår för fullt, och har gjort så med kortare uppehåll sedan 2016. Ursprungligen, och ganska länge gällde påsken 2018 som måltid för saluhallen, men så småningom började man tala om våren 2019. Nu är målet att bli klara för öppning igen under vintern 2020.

Läs också: 17 handlare i återinvigda Östermalmshallen – så ser det ut

Skälet till förseningen har som bakgrund att bygget som avslutades 1888 stressades fram för att bli klart före Göteborgs saluhall som byggdes parallellt. Tidspressen orsakade möjligen en del byggfusk, men framför allt slarvade man med dokumentationen. Detta har lett till att renoveringen blivit något av en byggnadsarkeologisk utgrävning, med många överraskningar som man tvingats hitta lösningar för. Att man skulle hitta arsenik och asbest var kanske inga högoddsare i och för sig, men var och när visste man inte, och det tog tid att göra arbetet säkert för byggarna.

Även priset har justerats med tiden. Först talades om 585 miljoner kronor, men snart uppjusterades detta till 635 miljoner som var målet när arbetet drogs igång. Så småningom kom en ny beräkning som sa 725 miljoner kronor och för ungefär ett år sedan gick stadshusets politiker med på en beräknad kostnad på 980 miljoner.

Ett skäl till kostnadsökningen är förstås förseningarna, men man har även ändrat en del planer. Det kontorshus intill saluhallen som skulle bli ett av resultaten ändrades till att bli hotell i stället. Detta ska enligt tidsplanen öppna redan i höst, och beräknas med tiden generera högre intäkter till staden än vad kontorshuset skulle gjort.

Handlarna förtvivlar dock inte. Den tillfälliga hallen i trä som skulle stå på torget i två år fungerar fortfarande alldeles utmärkt, och har bidragit till en stark handel.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126