23948sdkhjf

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Arbetet med att renovera den anrika Östermalmshallen pågår för fullt, och har gjort så med kortare uppehåll sedan 2016. Ursprungligen, och ganska länge gällde påsken 2018 som måltid för saluhallen, men så småningom började man tala om våren 2019. Nu är målet att bli klara för öppning igen under vintern 2020.

Skälet till förseningen har som bakgrund att bygget som avslutades 1888 stressades fram för att bli klart före Göteborgs saluhall som byggdes parallellt. Tidspressen orsakade möjligen en del byggfusk, men framför allt slarvade man med dokumentationen. Detta har lett till att renoveringen blivit något av en byggnadsarkeologisk utgrävning, med många överraskningar som man tvingats hitta lösningar för. Att man skulle hitta arsenik och asbest var kanske inga högoddsare i och för sig, men var och när visste man inte, och det tog tid att göra arbetet säkert för byggarna.

Även priset har justerats med tiden. Först talades om 585 miljoner kronor, men snart uppjusterades detta till 635 miljoner som var målet när arbetet drogs igång. Så småningom kom en ny beräkning som sa 725 miljoner kronor och för ungefär ett år sedan gick stadshusets politiker med på en beräknad kostnad på 980 miljoner.

Ett skäl till kostnadsökningen är förstås förseningarna, men man har även ändrat en del planer. Det kontorshus intill saluhallen som skulle bli ett av resultaten ändrades till att bli hotell i stället. Detta ska enligt tidsplanen öppna redan i höst, och beräknas med tiden generera högre intäkter till staden än vad kontorshuset skulle gjort.

Handlarna förtvivlar dock inte. Den tillfälliga hallen i trä som skulle stå på torget i två år fungerar fortfarande alldeles utmärkt, och har bidragit till en stark handel.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – och en fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nyhetsbrev

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Arkiv

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Årets kock-vinnare startar eget med nytt koncept

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Foodstock – Ekstedts nya gastronomifestival

Fjäderholmarna blir matmecka under två sommardagar.

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154