23948sdkhjf

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Arbetet med att renovera den anrika Östermalmshallen pågår för fullt, och har gjort så med kortare uppehåll sedan 2016. Ursprungligen, och ganska länge gällde påsken 2018 som måltid för saluhallen, men så småningom började man tala om våren 2019. Nu är målet att bli klara för öppning igen under vintern 2020.

Skälet till förseningen har som bakgrund att bygget som avslutades 1888 stressades fram för att bli klart före Göteborgs saluhall som byggdes parallellt. Tidspressen orsakade möjligen en del byggfusk, men framför allt slarvade man med dokumentationen. Detta har lett till att renoveringen blivit något av en byggnadsarkeologisk utgrävning, med många överraskningar som man tvingats hitta lösningar för. Att man skulle hitta arsenik och asbest var kanske inga högoddsare i och för sig, men var och när visste man inte, och det tog tid att göra arbetet säkert för byggarna.

Även priset har justerats med tiden. Först talades om 585 miljoner kronor, men snart uppjusterades detta till 635 miljoner som var målet när arbetet drogs igång. Så småningom kom en ny beräkning som sa 725 miljoner kronor och för ungefär ett år sedan gick stadshusets politiker med på en beräknad kostnad på 980 miljoner.

Ett skäl till kostnadsökningen är förstås förseningarna, men man har även ändrat en del planer. Det kontorshus intill saluhallen som skulle bli ett av resultaten ändrades till att bli hotell i stället. Detta ska enligt tidsplanen öppna redan i höst, och beräknas med tiden generera högre intäkter till staden än vad kontorshuset skulle gjort.

Handlarna förtvivlar dock inte. Den tillfälliga hallen i trä som skulle stå på torget i två år fungerar fortfarande alldeles utmärkt, och har bidragit till en stark handel.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116