23948sdkhjf

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

| Av Nils Lindstrand | Tipsa redaktionen

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Arbetet med att renovera den anrika Östermalmshallen pågår för fullt, och har gjort så med kortare uppehåll sedan 2016. Ursprungligen, och ganska länge gällde påsken 2018 som måltid för saluhallen, men så småningom började man tala om våren 2019. Nu är målet att bli klara för öppning igen under vintern 2020.

Läs också: Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Skälet till förseningen har som bakgrund att bygget som avslutades 1888 stressades fram för att bli klart före Göteborgs saluhall som byggdes parallellt. Tidspressen orsakade möjligen en del byggfusk, men framför allt slarvade man med dokumentationen. Detta har lett till att renoveringen blivit något av en byggnadsarkeologisk utgrävning, med många överraskningar som man tvingats hitta lösningar för. Att man skulle hitta arsenik och asbest var kanske inga högoddsare i och för sig, men var och när visste man inte, och det tog tid att göra arbetet säkert för byggarna.

Även priset har justerats med tiden. Först talades om 585 miljoner kronor, men snart uppjusterades detta till 635 miljoner som var målet när arbetet drogs igång. Så småningom kom en ny beräkning som sa 725 miljoner kronor och för ungefär ett år sedan gick stadshusets politiker med på en beräknad kostnad på 980 miljoner.

Ett skäl till kostnadsökningen är förstås förseningarna, men man har även ändrat en del planer. Det kontorshus intill saluhallen som skulle bli ett av resultaten ändrades till att bli hotell i stället. Detta ska enligt tidsplanen öppna redan i höst, och beräknas med tiden generera högre intäkter till staden än vad kontorshuset skulle gjort.

Handlarna förtvivlar dock inte. Den tillfälliga hallen i trä som skulle stå på torget i två år fungerar fortfarande alldeles utmärkt, och har bidragit till en stark handel.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126