23948sdkhjf

17 handlare i återinvigda Östermalmshallen – så ser det ut

| Av Nella Bergström | Tipsa redaktionen

Hög kvalitet och personlig service är ledorden när Östermalms saluhall öppnar igen efter fyra års renovering.

I dag återinvigs Östermalms saluhall, efter fyra år av omfattande renovering och restaurering. Inför ett stort pressuppbåd berättade Dennis Wedin, moderat fastighetsborgarråd, och Ulf Elmqvist, fjärde generationens handlare och därtill ordförande för saluhallens handlarförening, om renoveringen och hallens betydelse för Stockholm nu och då.

– I en tid av konkurrens från näthandeln och allt färre personliga kontakter, fyller en saluhall en viktig funktion. Det kostar lite mer att handla här, men man får kunskap, service och ett fantastiskt fint utbud, sade Dennis Wedin.

Läs också: Stjärnkock på nya restaurangen Feira

Hallen har dels restaurerats och fått återställda gångar mellan butikerna, framtagna originalmålningar och återställande av igensatta fönster, dels rustats upp för att möta dagens hygien- och tillgänglighetskrav. Personalen har fått fräscha omklädningsrum och toaletter i källaren, ventilationen har förbättrats och all äldre teknik har bytts ut mot toppmoderna och energibesparande lösningar. Dessutom har lagerutrymmen och lastkajer anpassats för dagens krav och volymer.

Utbudet hos de 17 handlare som håller till i hallen har också setts över. Ett viktigt önskemål från staden var att närmiljön skulle bli livligare på kvällarna. Därför har några butiker tagits bort och ersatts med restauranger och barer, där man kan umgås, och restaurangerna har flyttats ut till fasadlägen, vilket möjliggör längre öppettider.

I vår kommer uteserveringar att öppnas längs Nybrogatan och Humlegårdsgatan och redan nu kan man besöka saluhallens nyheter; Arla unika som erbjuder Arlas premiumsortiment och ordnar ostprovningar, och Beirut Café som har fått en restaurangdel med rotisserie. Ma tante är ett nytt stenugnsbageri, vinbaren Paulas erbjuder kaffe, te vin och mat och Melanders lanserar ett nytt restaurangkoncept i april; Feira, som serverar spanska fiskrätter.

Nils Molinder på Melanders har jobbat i hallen sedan 1981 och är mycket nöjd med renoveringen och nyöppningen:

– Det här är decenniets största gastronomiska händelse!

I delikatessbutikerna hittar man nu kött, ost och utvalda primörer från hela världen, sida vid sida med lokalodlade och närproducerade varor.

Eva och Lukas Wojarski driver Lisbeth Janson frukt och grönt och berättar att de letar varor från klockan 04 till 09 varje morgon, för att kunna erbjuda kunderna det bästa. Just nu är det sparrissäsong.

– Vi letar särskilt efter solmogna grönsaker, de smakar så mycket bättre, säger Eva.
På var sida om gångarna trängs nu tomater av alla storlekar och kulörer, spänstiga kålhuvuden, läckra ostar, mört kött, praliner från svenska chokladfabriker, drycker, nybakat bröd, goda bakverk, kaffe, fisk och färska skaldjur, blandat med fikande sällskap och lunchgäster.

En påkostad och ovanligt lyckad restaurering av en av Stockholms mest anrika byggnader är avslutad, och Dennis Wedin och Ulf Elmqvist är fulla av framtidstro:

– Nu kan hallen bli en mötesplats för alla stockholmare i minst hundra år till.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopets premiär stoppas av coronakrisen

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Flippin Burgers i rekonstruktion

Gemensam drive thru för fyra krogar

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Bianchi Café & Cycles i konkurs

Nyhetsbrev

Stor köttleverantör i konkurs

Jannes & Royas Kött med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Arkiv

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Bil- och bordsservering ska skydda kunderna på Max

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Dubbla franchisepriser till Pinchos

Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Take away-drinkar i New York – svåra att förpacka

35 restauranger i upprop för #vartannatbord

Vill göra restaurangbesöken säkrare genom att öka avståndet mellan gästerna.

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Gastro Nord flyttad till oktober

Vassa Eggen stänger – för att överleva

Endast bordsservering tillåts på krogen

Restriktioner för restauranger, kaféer, nattklubbar och barer ska minska smittspridningen.

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

57-procentig ökning av konkurser i mars

Teamet som ska skapa ostupplevelser

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige

Här säljer Maxibutiken restaurangernas mat

Systembolaget begränsar öppettiderna

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Menupay permitterar 60 procent av personalen

Här är Årets rätt

Även Systembolaget ser "coronaboost"

Impossible Foods tar in halv miljard dollar

Dubbel Dubbel-premiär i Stockholm

Tävling
Hög lägstanivå gav ung bagare SM-guld

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Här öppnar nästa Harrys – med nöjesinriktning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109