23948sdkhjf

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Fyra av åtta kockar gick vidare till den andra dagen av finalen i Årets kock. Alexander Sjögren, Daniel Müllern, Ola Wallin och Martin Moses kämpade på fredagen om segern i Globens Annexet. Allra vassast var enligt den välrenommerade juryn förra årets tvåa Martin Moses.

Silvret från 2018 byts nu alltså ut mot guld och titeln Årets kock 2019. Martin Moses fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor.

– Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat i dag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa, säger Martin Moses.

Den nykorade svenska mästaren i professionell matlagning kommer från Växjö och är verksam på SK Mat & Människor i Göteborg.

Finalisterna har tävlat i en mängd delmoment varav bara två var kända för deltagarna i förväg. Övriga utmaningar genomfördes oförberett. 

Fredagens uppgift var att öppna ostron samt att tillaga två rätter av en hemlig råvarukorg: kalla ostron i sitt skal och en rätt med broccoli som huvudråvara som även den innehåller ostron. Slutligen skulle den tränade potatisrätten levereras. Båda dagarna bedömdes de tävlande även i metod och handlag. Det ställs höga krav på den kock som tar hem den prestigefulla titeln. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128