23948sdkhjf

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet ska säkerställa att fisken smakar bra.

Efterfrågan på fisk fortsätter att öka, samtidigt som bestånden står under allt större press. Dessutom går en stor del av den viltfångade fisken till djurfoder, vilket inte är hållbart. För att råda bot på detta har SLU och Axfoundation nu inlett ett nytt projekt med namnet "5 ton grön fisk i disk" för att ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder som ska möjliggöra miljövänligt odlad gourmetfisk.

Läs också: Burgerkedjan börjar med biokol

I dagsläget används soja, spannmål och viltfångad fisk i stor utsträckning för att producera foder, något som skulle kunna användas till människoföda istället. Det projektet tar sikte på är att istället för att använda sig av de resurserna ska fodret istället produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustrin och skogen samt alternativa marina råvaror som inte kan ätas av människor.

Restprodukter omvandlas med hjälp av insektskompostering och mikrobiell fermentering till fiskfoder. Det kan till exempel handla om skal och kärnhus från frukt och grönsaker, brödsvinn eller restprodukter från skog och åker.

– Vår mat ska helst inte äta vår mat. Det är smartare om den äter det som vi inte kan eller vill äta. Genom projektet skapar vi istället ett cirkulärt foder som på ett effektivt sätt tar vara på resterna från vår egen livsmedelsproduktion, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat på Axfoundation, i en kommentar.

Projektet finansieras delvis av Vinnova och kommer att löpa över en period på två och ett halvt år. Förutom SLU och Axfoundation deltar bland att Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet som samarbetspartner för att säkerställa att fisken även smakar bra. De ska kartlägga hur en rad olika faktorer, såsom nya slags foder och vattenkvalitet, kan ge mat av högsta gastronomiska värde. 

– Eftersom fodret bland annat består av insekter som har livnärt sig på restprodukter från livsmedelsindustrin skapas en produktion som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion, utan bidrar till en ökad och säkrare livsmedelsförsörjning. Extra roligt är att vi redan har gjort försök där "insektsfisken" fick högre smakmässiga poäng än fisk uppfödd på konventionellt foder, säger professor Anders Kiessling, SLU.

Mer om: Axfoundation | SLU
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Snabbpastakedja letar franchisetagare

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

Nyhetsbrev

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Arkiv

Arnold's – nu även med lunchservering

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Grillkedjan växer med nya restauranger

Mangal BBQ till Vällingby centrum i april.

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Tv-serie om relation mellan matälskare

Havsmat i street food-anda hos Fiskbar 17

Stopp för vinbox som handväska

Hon är ny operativ chef för Brasserigruppen

Nytt snabbmatskoncept med ägg i alla rätter

Espresso House-grundaren tänker gå globalt direkt med sin nya satsning.

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

2

Bästa julölet korat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112