23948sdkhjf

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet ska säkerställa att fisken smakar bra.

Efterfrågan på fisk fortsätter att öka, samtidigt som bestånden står under allt större press. Dessutom går en stor del av den viltfångade fisken till djurfoder, vilket inte är hållbart. För att råda bot på detta har SLU och Axfoundation nu inlett ett nytt projekt med namnet "5 ton grön fisk i disk" för att ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder som ska möjliggöra miljövänligt odlad gourmetfisk.

Läs också: Burgerkedjan börjar med biokol

I dagsläget används soja, spannmål och viltfångad fisk i stor utsträckning för att producera foder, något som skulle kunna användas till människoföda istället. Det projektet tar sikte på är att istället för att använda sig av de resurserna ska fodret istället produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustrin och skogen samt alternativa marina råvaror som inte kan ätas av människor.

Restprodukter omvandlas med hjälp av insektskompostering och mikrobiell fermentering till fiskfoder. Det kan till exempel handla om skal och kärnhus från frukt och grönsaker, brödsvinn eller restprodukter från skog och åker.

– Vår mat ska helst inte äta vår mat. Det är smartare om den äter det som vi inte kan eller vill äta. Genom projektet skapar vi istället ett cirkulärt foder som på ett effektivt sätt tar vara på resterna från vår egen livsmedelsproduktion, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat på Axfoundation, i en kommentar.

Projektet finansieras delvis av Vinnova och kommer att löpa över en period på två och ett halvt år. Förutom SLU och Axfoundation deltar bland att Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet som samarbetspartner för att säkerställa att fisken även smakar bra. De ska kartlägga hur en rad olika faktorer, såsom nya slags foder och vattenkvalitet, kan ge mat av högsta gastronomiska värde. 

– Eftersom fodret bland annat består av insekter som har livnärt sig på restprodukter från livsmedelsindustrin skapas en produktion som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion, utan bidrar till en ökad och säkrare livsmedelsförsörjning. Extra roligt är att vi redan har gjort försök där "insektsfisken" fick högre smakmässiga poäng än fisk uppfödd på konventionellt foder, säger professor Anders Kiessling, SLU.

Mer om: Axfoundation | SLU
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Coca-Cola först i världen med 100 procent återvunnen plast

Arla mixar butik och restaurang i saluhall

Nyhetsbrev

Sayan Isakssons nya restaurang har fått ett namn

I januari öppnar thailändska restaurangen Isaan på Berns.

Arkiv

Hit kommer Bastard Burgers och asiatiska koncept

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Onlinepizza och Hungrig försvinner – går upp i Foodora

Sushi Yama flyttar gränsen norrut

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121