23948sdkhjf

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet ska säkerställa att fisken smakar bra.

Efterfrågan på fisk fortsätter att öka, samtidigt som bestånden står under allt större press. Dessutom går en stor del av den viltfångade fisken till djurfoder, vilket inte är hållbart. För att råda bot på detta har SLU och Axfoundation nu inlett ett nytt projekt med namnet "5 ton grön fisk i disk" för att ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder som ska möjliggöra miljövänligt odlad gourmetfisk.

Läs också: Burgerkedjan börjar med biokol

I dagsläget används soja, spannmål och viltfångad fisk i stor utsträckning för att producera foder, något som skulle kunna användas till människoföda istället. Det projektet tar sikte på är att istället för att använda sig av de resurserna ska fodret istället produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustrin och skogen samt alternativa marina råvaror som inte kan ätas av människor.

Restprodukter omvandlas med hjälp av insektskompostering och mikrobiell fermentering till fiskfoder. Det kan till exempel handla om skal och kärnhus från frukt och grönsaker, brödsvinn eller restprodukter från skog och åker.

– Vår mat ska helst inte äta vår mat. Det är smartare om den äter det som vi inte kan eller vill äta. Genom projektet skapar vi istället ett cirkulärt foder som på ett effektivt sätt tar vara på resterna från vår egen livsmedelsproduktion, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat på Axfoundation, i en kommentar.

Projektet finansieras delvis av Vinnova och kommer att löpa över en period på två och ett halvt år. Förutom SLU och Axfoundation deltar bland att Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet som samarbetspartner för att säkerställa att fisken även smakar bra. De ska kartlägga hur en rad olika faktorer, såsom nya slags foder och vattenkvalitet, kan ge mat av högsta gastronomiska värde. 

– Eftersom fodret bland annat består av insekter som har livnärt sig på restprodukter från livsmedelsindustrin skapas en produktion som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion, utan bidrar till en ökad och säkrare livsmedelsförsörjning. Extra roligt är att vi redan har gjort försök där "insektsfisken" fick högre smakmässiga poäng än fisk uppfödd på konventionellt foder, säger professor Anders Kiessling, SLU.

Mer om: Axfoundation | SLU
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Johan Jureskog: ”Även köttätare ska äta klimatsmart”

Stor intervju med stjärnkocken som har tröttnat på fine dining och nu satsar på hållbar snabbmat.

Hemburgarlåda med gör-det-själv-kit från Max

Whiskybolaget anpassar till väsentlig lägre försäljning

Max-grundarens stiftelse finansierar ny professur

Altia stöttar krogbransch i kris med utbildningsstipendier

Serverar alla vårdanställda för halva priset

Nyhetsbrev

Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Arkiv

Tennstopets premiär stoppas av coronakrisen

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Flippin Burgers i rekonstruktion

Gemensam drive thru för fyra krogar

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Bianchi Café & Cycles i konkurs

Stor köttleverantör i konkurs

Jannes & Royas Kött med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Bil- och bordsservering ska skydda kunderna på Max

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Dubbla franchisepriser till Pinchos

Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Take away-drinkar i New York – svåra att förpacka

35 restauranger i upprop för #vartannatbord

Vill göra restaurangbesöken säkrare genom att öka avståndet mellan gästerna.

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Gastro Nord flyttad till oktober

57-procentig ökning av konkurser i mars

Teamet som ska skapa ostupplevelser

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige

Systembolaget begränsar öppettiderna

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Menupay permitterar 60 procent av personalen

Här är Årets rätt

Även Systembolaget ser "coronaboost"

Impossible Foods tar in halv miljard dollar

Dubbel Dubbel-premiär i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.096