23948sdkhjf

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet ska säkerställa att fisken smakar bra.

Efterfrågan på fisk fortsätter att öka, samtidigt som bestånden står under allt större press. Dessutom går en stor del av den viltfångade fisken till djurfoder, vilket inte är hållbart. För att råda bot på detta har SLU och Axfoundation nu inlett ett nytt projekt med namnet "5 ton grön fisk i disk" för att ta fram ett hållbart och cirkulärt fiskfoder som ska möjliggöra miljövänligt odlad gourmetfisk.

Läs också: Raps kan bli framtidens burgare

I dagsläget används soja, spannmål och viltfångad fisk i stor utsträckning för att producera foder, något som skulle kunna användas till människoföda istället. Det projektet tar sikte på är att istället för att använda sig av de resurserna ska fodret istället produceras av restprodukter från handel, livsmedelsindustrin och skogen samt alternativa marina råvaror som inte kan ätas av människor.

Restprodukter omvandlas med hjälp av insektskompostering och mikrobiell fermentering till fiskfoder. Det kan till exempel handla om skal och kärnhus från frukt och grönsaker, brödsvinn eller restprodukter från skog och åker.

– Vår mat ska helst inte äta vår mat. Det är smartare om den äter det som vi inte kan eller vill äta. Genom projektet skapar vi istället ett cirkulärt foder som på ett effektivt sätt tar vara på resterna från vår egen livsmedelsproduktion, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat på Axfoundation, i en kommentar.

Projektet finansieras delvis av Vinnova och kommer att löpa över en period på två och ett halvt år. Förutom SLU och Axfoundation deltar bland att Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet som samarbetspartner för att säkerställa att fisken även smakar bra. De ska kartlägga hur en rad olika faktorer, såsom nya slags foder och vattenkvalitet, kan ge mat av högsta gastronomiska värde. 

– Eftersom fodret bland annat består av insekter som har livnärt sig på restprodukter från livsmedelsindustrin skapas en produktion som inte konkurrerar med annan livsmedelsproduktion, utan bidrar till en ökad och säkrare livsmedelsförsörjning. Extra roligt är att vi redan har gjort försök där "insektsfisken" fick högre smakmässiga poäng än fisk uppfödd på konventionellt foder, säger professor Anders Kiessling, SLU.

Mer om: Axfoundation | SLU
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Nyhetsbrev

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Arkiv

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Pressbyrån gör en Amazon – obemannat utan skanning

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109