23948sdkhjf

Premiär för braxen som restaurangmat

Axfoundations Braxen-projekt är redo för restauranggästerna. Det är Urban Deli som blir först med braxenfärs från vild fisk fångad i Mälaren och Vänern på menyn. 

Svårrensade fiskar slängs idag ofta tillbaka i vattnet, vilket skapar obalans i ekosystemet. Att bredda användningen av hållbar fisk är ett av de projekt som drivs av Axfoundation, i höstas vinnare i kategorin Årets hållbarhetsinitiativ på Dagligvarugalan.

– Genom att ta vara på fiskar som exempelvis braxen minskar vi resursslöseriet och minskar även importberoendet av sjömat, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Axfoundations satsning Framtidens mat.

Färsen har tagits fram av Axfoundation i samarbete med Länsstyrelsen, Stockholm, Insjöfiskarenas centralförbund, Stockholms Fiskauktion, Matlust och Urban Deli inom ramen för det gemensamma projektet Resursfisk.

En innovativ ”fiskmangel” somn separerar kött, ben och fjäll gör det möjligt för Axfoodäga Urban Deli att den här veckan bli den första svenska restaurangen att servera den hållbara braxenfärsen.  

– Braxenfärsen har en fin smak. Vi har valt att börja med en liten rätt på snacksmenyn som vi kallar braxenfritters för att så många som möjligt ska kunna smaka på den. Under året kommer braxen att synas mer i våra menyer i lite olika skepnader, säger Jessie Sommarström, kreativ chef Urban Deli.

Nästa steg är sedan att ta fram produkter till Urban Delis middagskassar som kan lagas hemma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109