23948sdkhjf

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Sverige har fått sin första sushikedja med enbart ekologisk sjömat. På Reko Sushi & Bowls i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm kan skåningarna nu äta sushi med exempelvis tonfisk som är garanterat hållbart fångad.

Läs också: Ny Sushi Yama-invigning – och klart med ytterligare en

– Det känns fantastiskt motiverande att ta på sig ledartröjan i denna hållbarhetsresa genom att som första sushikoncept i Sverige uteslutande servera certifierade arter på menyn. MSC- och ASC-logotyperna känner alla igen nu för tiden och genom att helt förlita oss på dessa rigorösa märkningar går vi 100 procent all in vad gäller hållbarhet inom vår bransch, säger Daniel Joannou på Reko Sushi & Bowls.

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation med ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. 

– Som konsument gör man stor skillnad genom att välja miljömärkt sjömat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Daniel Joannou och Magnus Wallin drev tidigare sushikonceptet Rå Epok med sushi helt utan rödlistade eller utrotningshotade fiskar. Nu gör de en nystart Med Reko Sushi och Bowls där de har utvecklat konceptet ytterligare. Kedjans fyra restauranger har spårbarhetscertifierats, så att fisken eller skaldjuret går att spåra från tallriken tillbaka till ett MSC-certifierat fiske eller ASC-certifierad fiskodling. Det nya konceptet hade premiär den 2 januari.

Reko följer i fotspåren på Letz Sushi i Danmark och Hanko Sushi i Finland som också har 100 procent certifierat. I Sverige finns sedan tidigare Sushi Yama som har ASC-certifierade jätteräkor.

– Vi på MSC hoppas att 2020 kommer bli året då många fler svenska restauranger ger sina kunder möjligheten att välja hållbar sjömat genom att certifiera sina restauranger och sätta loggan på menyn, säger Linnéa Engström.

Läs mer om: MSC | Reko Sushi & Bowls | Sushi
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkocken Mathias Dahlgren i Hemköps kampanj

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Nyhetsbrev

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Arkiv

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.078