23948sdkhjf

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Sverige har fått sin första sushikedja med enbart ekologisk sjömat. På Reko Sushi & Bowls i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm kan skåningarna nu äta sushi med exempelvis tonfisk som är garanterat hållbart fångad.

Läs också: Sushi Yama flyttar gränsen norrut

– Det känns fantastiskt motiverande att ta på sig ledartröjan i denna hållbarhetsresa genom att som första sushikoncept i Sverige uteslutande servera certifierade arter på menyn. MSC- och ASC-logotyperna känner alla igen nu för tiden och genom att helt förlita oss på dessa rigorösa märkningar går vi 100 procent all in vad gäller hållbarhet inom vår bransch, säger Daniel Joannou på Reko Sushi & Bowls.

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation med ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. 

– Som konsument gör man stor skillnad genom att välja miljömärkt sjömat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Daniel Joannou och Magnus Wallin drev tidigare sushikonceptet Rå Epok med sushi helt utan rödlistade eller utrotningshotade fiskar. Nu gör de en nystart Med Reko Sushi och Bowls där de har utvecklat konceptet ytterligare. Kedjans fyra restauranger har spårbarhetscertifierats, så att fisken eller skaldjuret går att spåra från tallriken tillbaka till ett MSC-certifierat fiske eller ASC-certifierad fiskodling. Det nya konceptet hade premiär den 2 januari.

Reko följer i fotspåren på Letz Sushi i Danmark och Hanko Sushi i Finland som också har 100 procent certifierat. I Sverige finns sedan tidigare Sushi Yama som har ASC-certifierade jätteräkor.

– Vi på MSC hoppas att 2020 kommer bli året då många fler svenska restauranger ger sina kunder möjligheten att välja hållbar sjömat genom att certifiera sina restauranger och sätta loggan på menyn, säger Linnéa Engström.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

28:e restaurangen för snabbväxande Chopchop

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Burktappare Årets Ölutvecklare

Förbud mot kontantfria restauranger i New York

Picadeli lanserar "Picabowl"

Nyhetsbrev

Hedda Spendrups nya bryggeri öppnar restaurang

Omakas första öl färdigbryggt – döpt till Mother.

Arkiv

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Espresso House till butikshyllorna

Axfood Snabbgross vill växa i Linköping

Upp till bevis för Myllymäki – Aira invigs i mars

Ambitionen är att skapa en restaurang i världsklass i det nybyggda huset på Biskopsudden.

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Snabbpastakedja letar franchisetagare

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Arnold's – nu även med lunchservering

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.218