23948sdkhjf

Kök räddar käk på skånska restauranger

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk. Arbetet har gett resultat. Genom att bland annat väga svinnet, anpassa portionerna och informera gästerna har deltagarna lyckats minska sitt matsvinn rejält.

En stor del av restaurangbranschens matavfall är svinn, alltså mat som slängs i onödan.

– Matsvinn är ett enormt resursslöseri som är negativt för både miljö och lönsamhet. Att minska matsvinnet i restaurangbranschen är därför en viktig insats för en hållbar framtid, säger Angelika Blom, projektledare på Nordvästra Skånes Renhållning.

2019 startade NSR ”Kök som räddar käk”, en satsning för att bistå krögare med utbildning, nätverk och utrustning för att minska matsvinnet. Närmare 20 restauranger i regionen deltar och mätningarna visar att de hittills i snitt minskat sitt matsvinn med drygt 25 procent.

Nyckeln till framgång är att:

  • Väga svinnet för att få kunskap om var, när och hur svinnet uppstår.
  • Tänka till kring planering, inköp och recept för att bättre ta tillvara råvarorna.
  • Anpassa portioner, serveringsfat, påfyllning osv för att minska svinnet på tallrik och i buffé.

– Vi är imponerade över krögarnas arbete. Ett av FN:s globala mål är att halvera matsvinnet till 2030 och det är inspirerande att se deltagarnas engagemang för att bidra till att vi ska nå dit, menar Angelika Blom.

Resultatet från Kök som räddar käk visar att det finns potential till förbättringar inom restaurangbranschen. Därför rullar NSR nu ut initiativet i den dagliga driften för att få fler nordvästskånska restauranger att aktivt jobba mot matsvinn.

Fakta:

Matsvinn för miljoner:

  • Varje år slänger svenska restauranger och storkök över 140 000 ton mat.
  • Drygt 60 procent av detta är svinn, mat som slängs i onödan.
  • En bred meny, stora portioner och ta-själv-bufféer är några av orsakerna till matsvinnet. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095