23948sdkhjf

Endast bordsservering tillåts på krogen

Restriktioner för restauranger, kaféer, nattklubbar och barer ska minska smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten fattar i dag ett beslut som rör alla restauranger, kaféer, nattklubbar och barer, och som i praktiken innebär att endast bordsservering kommer att tillåtas.

– Det här beslutet kommer så klart att påverka många företagare och anställda runt om i landet, vi förstår det, men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att minska smittspridningen, sade socialminister Lena Hallengren under dagens presskonferens ihop med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Beslutet, som rör all verksamhet som är anmälningspliktig enligt livsmedelslagen och som serverar mat och dryck, ska börja gälla så snart som möjligt. Johan Carlson hoppas att det blir redan i morgon, onsdag.

– Vi kommer att föreskriva att riskminimera verksamheten. Alla ägare måste göra en ordentlig plan för hur man minskar smittspridningen i de utrymmen man själv disponerar. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord. Det blir ingen barservering, inget häng på vare sig på det ena eller andra stället. Vi har också en särskild uppmaning om att borden måste glesas ut, betonade Carlson.

Hämtmat kommer dock att tillåtas även i fortsättningen. Likaså bufféer.

– Det är mest den här trängseln när man står och köar som det handlar om.

Den nya föreskriften hängs på Smittskyddslagen, vilket betyder att serveringstillståndet kan dras in om inte reglerna följs. Kommunen sköter kontrollen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096