23948sdkhjf

Endast bordsservering tillåts på krogen

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Restriktioner för restauranger, kaféer, nattklubbar och barer ska minska smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten fattar i dag ett beslut som rör alla restauranger, kaféer, nattklubbar och barer, och som i praktiken innebär att endast bordsservering kommer att tillåtas.

Läs också: Vassa Eggen stänger – för att överleva

– Det här beslutet kommer så klart att påverka många företagare och anställda runt om i landet, vi förstår det, men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att minska smittspridningen, sade socialminister Lena Hallengren under dagens presskonferens ihop med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Beslutet, som rör all verksamhet som är anmälningspliktig enligt livsmedelslagen och som serverar mat och dryck, ska börja gälla så snart som möjligt. Johan Carlson hoppas att det blir redan i morgon, onsdag.

– Vi kommer att föreskriva att riskminimera verksamheten. Alla ägare måste göra en ordentlig plan för hur man minskar smittspridningen i de utrymmen man själv disponerar. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord. Det blir ingen barservering, inget häng på vare sig på det ena eller andra stället. Vi har också en särskild uppmaning om att borden måste glesas ut, betonade Carlson.

Hämtmat kommer dock att tillåtas även i fortsättningen. Likaså bufféer.

– Det är mest den här trängseln när man står och köar som det handlar om.

Den nya föreskriften hängs på Smittskyddslagen, vilket betyder att serveringstillståndet kan dras in om inte reglerna följs. Kommunen sköter kontrollen.

Mer om: coronakrisen
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken med fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Nyhetsbrev

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Arkiv

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Ny Jureskogburgare i samarbete med BBQ-profil från Texas

Thaimatskedjan Linnea & Basilika ynglar av sig

Om ett år finns franchisekedjan på minst 14 ställen.

Waynes öppnar i Linköping i egen regi

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Regeringen inför omställningsstöd för företag

Närapå fördubblade intäkter för Delivery Hero

Baranställda erbjuds gratis spritutbildning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11