23948sdkhjf

Krogkonkurserna väntas öka med 197 procent i april

| Av Nyhetsbyrån Direkt | Tipsa redaktionen

Antalet företagskonkurser i utsatta branscher fortsätter att öka kraftigt. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande. Statistiken baseras på utfallet 1-14 april 2020, och sedan har en prognos gjorts för hela april.

Läs också: Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 197% i april, jämfört med april 2019. Konkurserna inom detaljhandeln spås öka med 74%.

Totalt sett uppskattar UC att konkurserna i landet kommer att öka med 28 procent i april månad jämfört med april i fjol.

Richard Damberg, ekonom på UC, konstaterar att ökningstakten inom hotell- och restaurang troligtvis kommer att fortsätta stiga framöver.

– Om jag är blygsamt optimistisk så kanske värmen och uteserveringarna ändå kan ge en viss positiv inverkan i april. Flera restauranger har sedan en tid tillbaka erbjudit mat till avhämtning, men frågan är om det räcker. Många företag rapporterar intäktsbortfall på 80 procent eller mer och inga företag klarar av det i längden, säger han.

Läs också: Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Inom detaljhandeln finns lite motstridiga siffror och en konkurstakt som varierar. Många mindre närbutiker har upplevt ett stort uppsving då konsumenterna har lagt om sin konsumtion och storhandlar i mindre närbutiker.

Det är sällansköpshandeln som har det kämpigt. Många klädbutiker rapporterar halverad försäljning eller mer.

– Med små marginaler, ökad näthandel och hög konkurrens kommer även stora kedjor hamna i rekonstruktion eller konkurs i det här läget, säger Richard Damberg.

Totalt sett i landet spås antalet konkurser för april månad att ökaa med 28 procent. UC uppskattar att ungefär 700 aktiebolag kommer att gå i konkurs i april.

Richard Damberg tror att många företagare har ägnat påsken åt att gå igenom företagets ekonomi och att många i grunden livskraftiga företag kommer att välja att sätta företaget i rekonstruktion istället för konkurs, med en förhoppning om att kunna förhandla med exempelvis hyresvärdar och andra intressenter.

Läs mer om: UC
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkocken Mathias Dahlgren i Hemköps kampanj

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Nyhetsbrev

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Arkiv

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Sparrisen hotad av frost och corona

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11