23948sdkhjf

Krogkonkurserna väntas öka med 197 procent i april

| Av Nyhetsbyrån Direkt | Tipsa redaktionen

Antalet företagskonkurser i utsatta branscher fortsätter att öka kraftigt. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande. Statistiken baseras på utfallet 1-14 april 2020, och sedan har en prognos gjorts för hela april.

Läs också: Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 197% i april, jämfört med april 2019. Konkurserna inom detaljhandeln spås öka med 74%.

Totalt sett uppskattar UC att konkurserna i landet kommer att öka med 28 procent i april månad jämfört med april i fjol.

Richard Damberg, ekonom på UC, konstaterar att ökningstakten inom hotell- och restaurang troligtvis kommer att fortsätta stiga framöver.

– Om jag är blygsamt optimistisk så kanske värmen och uteserveringarna ändå kan ge en viss positiv inverkan i april. Flera restauranger har sedan en tid tillbaka erbjudit mat till avhämtning, men frågan är om det räcker. Många företag rapporterar intäktsbortfall på 80 procent eller mer och inga företag klarar av det i längden, säger han.

Läs också: Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Inom detaljhandeln finns lite motstridiga siffror och en konkurstakt som varierar. Många mindre närbutiker har upplevt ett stort uppsving då konsumenterna har lagt om sin konsumtion och storhandlar i mindre närbutiker.

Det är sällansköpshandeln som har det kämpigt. Många klädbutiker rapporterar halverad försäljning eller mer.

– Med små marginaler, ökad näthandel och hög konkurrens kommer även stora kedjor hamna i rekonstruktion eller konkurs i det här läget, säger Richard Damberg.

Totalt sett i landet spås antalet konkurser för april månad att ökaa med 28 procent. UC uppskattar att ungefär 700 aktiebolag kommer att gå i konkurs i april.

Richard Damberg tror att många företagare har ägnat påsken åt att gå igenom företagets ekonomi och att många i grunden livskraftiga företag kommer att välja att sätta företaget i rekonstruktion istället för konkurs, med en förhoppning om att kunna förhandla med exempelvis hyresvärdar och andra intressenter.

Mer om: UC
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Naturskön matupplevelse på restaurang Nowhere

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nyhetsbrev

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Arkiv

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109