23948sdkhjf

Raps kan bli framtidens burgare

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

För att bättra på den svenska självförsörjningen och samtidigt hitta nya proteinkällor har SLU Grogrund, en satsning inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin, startat ett projekt för att ta fram nya rapssorter för användning av både människor och djur.

Läs också: Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Idag används raps främst vid oljeutvinning varpå restprodukten, en frökaka , blir till djurfoder. Näringsinnehållet i den här kakan är likvärdig den i sojamjöl men på grund av antinutriella ämnen får kakan ett bitter smak och kan även vara giftig. Det nya projektet ska både se till att få fram ett bättre djurfoder men även ett protein för livsmedel.

– Frökaka av raps används idag som djurfoder i begränsade mängder på grund av beskan. Det här projektet ger oss en möjlighet att ta fram rapssorter där beskan minskas. Det gör att vi hoppas på att de nya rapssorterna ska skapa möjligheter till att använda rapskaka som en högvärdig proteinkälla i livsmedel också, säger Li-Hua Zhu, professor i växtförädling på SLU i Alnarp i en kommentar.

Rapsprotein finns redan på marknaden men det krävs idag en kostsam och besvärlig process för att separerar de oönskade ämnen från proteinerna.

Om de oönskade ämnena kan minskas i frökakan med hjälp av växtförädlingsmetoder förväntas kostnader för proteinreningsprocessen reduceras, vilket erbjuder en god förutsättning för att rapsprotein kan användas för livsmedelsändamål, säger Karolina Östbring på Lunds Universitet.

Projektet är ett samarbete mellan SLU-forskare, Lantmännen Ek För, forskare på Lunds Universitet och Gunnarshögs Gård.

Läs mer om:slu
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkocken Mathias Dahlgren i Hemköps kampanj

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Nyhetsbrev

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Arkiv

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14