23948sdkhjf

Restaurangstrejken på Ikea avblåst – avtal i hamn

Svensk Handel och Hotell- och Restaurangfacket enades i sista stund om ett nytt avtal. Därmed är strejken avblåst på de tre Ikearestauranger som inkluderades i det varsel som lades den 2 december och som skulle ha brutit ut i dag om inte parterna kommit överens.

– Efter utdragna förhandlingar är vi lättade över att strejkhotet kunnat avvärjas och att vi har ett nytt avtal på plats. I en tid där hela samhället befinner sig för tionde månaden i en pandemi som också slagit hårt mot företag och jobb vore det oansvarigt att skapa konflikt på arbetsmarknaden, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

Avtalet ger 736 kronor i månaden för en heltidsanställd från den 1 december 2020 och 560 kronor i månaden från den 1 maj 2022. Avtalet löper i 29 månader och följer det så kallade märket.

– Denna gång har det suttit långt inne för Svensk Handel. Motståndet till tryggare anställningar var kompakt till en början, men vi lyckades nå en överenskommelse som kommer göra arbetslivet bättre för HRF:s medlemmar. Avtalet ger tryggare anställningar och högre löner och det förtjänar verkligen våra medlemmar, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

I det nya avtalet ökar ingångslönerna med 75 procent av löneökningstakten.

– Handeln är vägen in på arbetsmarknaden för mängder med unga. För att företagen ska kunna fortsätta att skapa många jobb kan inte kostnaden för det första jobbet öka för mycket, säger Ola Axelsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375