23948sdkhjf

HRF varslar – Ikearestauranger hotas av strejk

Förhandligarna om kollektivavtal för restaurang- och caféanställda inom handeln har avslutats i oenighet. Hotell- och restaurangfacket (HRF) varslar nu om strejk på tre Ikearestauranger.

Motparten Svensk Handel är kritisk till varslet.

– Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger Ola Axelsson förhandlingschef på Svensk Handel.

Enloigt Svensk Handel har HRF erbjudits ett avtal med motsvarande villkor som förbundet, efter medling accepterade i förhandlingarna med Svensk Handels systerorganisation Visita. Men facket tackade nej. Enligt HRF för att Svensk Handel vägrat gå med på en låglönesatsning och motsätter sig högre sysselsättningsgrader.   

– Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Tre Ikearestauranger och totalt 300 anställda berörs av varslet; Kungena kurva, Barkarby och Västerås. Strejk och blockad mot nyanställningar bryter ut den 11 december klockan 11 om inte HRF och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Restaurangerna som ska öppna i Arlandas första food hall – pristak införs
Fyra hörnstenar i Ikeakoncernens nya saluhallskoncept – se bilderna
Silvermedalj för kocklandslaget: ”Marginalerna inte på vår sida”
Handskuren pommes frites på ny snackbar i Stockholm
Dubbla satsningar för The Italian Cousins
Här hamnar La Girafes systerkrogar
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Fri Köpenskap
Packnet

Sänd till en kollega

0.078