23948sdkhjf

Pantsystem på restauranger en framgång – tar in nytt kapital

Efter att ha bidragit till att kraftigt höja återvinningsgraden av engångsförpackningar på restauranger i Stockholm så vill &Repeat satsa internationellt.

I december förra året lanserade startupbolaget &Repeat ett retursystem för engångsförpackningar. En första analys över vilka resultat systemet uppnått har nu gjorts och resultatet är tydligt. Både insamlingsgraden och materialåtervinningen har ökat kraftigt. Andelen förpackningar som går till materialåtervinning har trefaldigats med pantsystemet. &Repeat gör nu en investeringsrunda får att ta in ytterligare 15 miljoner i kapital.

Pantsystemet har införst på 150 restauranger i Stockholm. Panini, Lett, Zocalo, Mahalo, Hawaii Poké och Oh Poké hör till restaurangerna som anslutit sig till pantsystemet.

– Det är fantastiskt att vårt system tillsammans med restaurangerna och deras gäster visat att det går att skapa betydelsefull förändring på kort tid. Om vi skulle haft motsvarande kvalitet i sortering och insamling på alla takeaway-förpackningar i hela Sverige hade vi kunnat spara in mer än 15 000 ton koldioxid, säger Jon Haag, chief circular officer på &Repeat.

Takeaway-förpackningar är det svenskar är sämst på att återvinna. Därför är det viktigt att visa att det med rätt system och incitament går att åstadkomma stor förändring på kort tid.

– Vi vill få till en ”blueprint” i Stockholm och Sverige för hur snabbt det går att förbättra återvinning av en produktkategori som tidigare har haft en väldigt låg återvinningsgrad, säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av &Repeat.

– Genom vårt pantsystem har vi hittat en effektiv lösning för att incentivera till bättre återvinning. Vi tror att detta är mycket effektivare än att lägga en bred skatt på något som många människor är beroende av, och som det inte finns bra alternativ till. Om vi och våra kunder på så kort tid kan se en trefaldigad återvinningsgrad och att vår fraktion till mer än 90 procent går till materialåtervinning har vi redan bevisat värdet av ett pantsystem, fortsätter han. 

&Repeats har i en seed-runda tagit in 15 miljoner i nytt kapital. Pengarna ska användas för att påskynda utvecklingen av den digitala plattformen och visa att affärsmodellen också fungerar utanför den svenska marknaden.

Rundan leds av norsk-svenska Alliance Venture som investerar tillsammans med fyra affärsänglar, bland andra grundarna av Eequity, Magnus Wiberg och Patrik Hedelin.

– Vi söker efter skalbara bolag som med hjälp av teknik har potential att lösa verkliga problem för många människor. &Repeat löser ett universellt problem, i en förbisedd industri, på ett innovativt sätt, säger Anders Hallin, Partner och ansvarig för Alliance Venture i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078