23948sdkhjf

Torka och frost leder till högre kaffepriser

Den värsta torkan  på närmare 100 år har drabbat världens största kaffeproducent Brasilien, vilket lett till utbudsbrist på kaffemarknaden för första gången på fyra år.

I början av juni hade priset på kaffe stigit med nästan 70 procent till 1,70 dollar per pund och den 23 juni hade priset på arabicakaffe, Brasiliens största exportvara, stigit till hela 2,1 dollar per pund, eller ett kilopris på 6,52 dollar. Det är det högsta priset på sedan 2014 och en höjning med 60 procent sedan januari. Robustakaffe har under samma period ökat med 40 procent och är nu på den högsta nivån sedan 2017.

Förutom torkan påverkas det internationella kaffepriset även av ökade transprotpriser och oro i Colombia – men även frost. Den senaste tiden har nämligen plantager i södra Brasilien drabbats av temperaturer under fryspunkten vilket lett till skador.

Ännu har inte bristen på kaffe lett till prishöjningar i konsumentledet då kaffeköäpare i regeler säkrar sina inköpspriser på tre till nio månaders sikt samt att en lägre konsumtion till följd av pandemin gör att många sitter på ett större lager än brukligt. Detta kan dock komma att ändras då ekonomier över världen öppnas upp och de tidigare prisöverenskommelserna löper ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078