23948sdkhjf

Kopparbergs resultat: "Ett av de bästa någonsin"

Bryggeriet Kopparbergs redovisar ett rörelseresultat på 42,0 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021 (-35,2).

Resultatet före skatt uppgick till 41,1 miljoner kronor (-43,6).

"Årets resultat är ett av de bästa någonsin, med ett starkt fjärde kvartal. En bidragande orsak är att vi långsiktigt har fortsatt fokusera på våra cider- och spritprodukter under vårt starka varumärke Kopparberg. På den brittiska marknaden, inom cidersegmentet, har vi genomfört en mycket lyckad lansering av vår Mixed Fruit Tropical. Lanseringen blev den största och mest framgångsrika inom cidersegmentet på hela den brittiska cidermarknaden under året", skriver vd Peter Bronsman i rapporten.

På den brittiska marknaden ökade Kopparbergs sin marknadsandel under 2021 inom Fruit Cider (smaksatt cider) till 44 procent (41%).

"Vi har här även ökat vår försäljning av alkoholfri cider och den står nu för 8 procent av vår totala cidervolym. Vår alkoholfria cider är den mest sålda alkoholfria cidern på den brittiska marknaden och den 3:e mest sålda inom kategorin alkoholfria drycker", skriver vd:n.

Inom spritsegmentet har Kopparbergs under året kompletterat med Kopparberg Vodka i flera olika smaker.

"Utvecklingen av detta segment kommer att fortsätta och nyckeln till dess framgång är att vi använder samma grundsmaker i spritprodukterna som i våra mest populära cidersmaker", skriver Peter Bronsman.

Bolagets totala nettoomsättning uppgick i kvartalet till 446 miljoner kronor (307).

För att förbättra och effektivisera sin framtida produktion har bolaget tagit beslutet att köpa in en ny burklinje till en kostnad på 50 miljoner kronor. Den nya burklinjen beräknas vara i drift under det andra halvåret 2022.

En utdelning om 7:25 kronor per aktie föreslås för helåret 2021 (6:75).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063