23948sdkhjf

Chockhöjning av matpriserna väntar

Kriget i Ukraina leder till kraftigt ökade priser inom ett halvår.

Att matpriserna kommer att öka stod klart för flera månader sedan då priset på i princip alla råvaror stegrats. I och med den ryska invasionen av Ukraina ser det nu ut som att priserna kommer att stiga ytterligare.

Priset på ett antal jordbruksprodukter steg under gårdagen kraftigt på råvarumarknaden. Då Ukraina är en stor exportör av raps, vete och majs så ökade terminspriserna på de här varorna rejält. Terminen för raps med leverans i maj 2022 steg på börsen Euronext med nästan 10 procent till cirka 8,75 kronor per kilo. Terminerna för raps steg överlag med 5 procent och även vetepriserna steg till cirka 3,7 kronor per kilo.

Enligt siffror från FN:s Comtrade 2019 är det framförallt Egypten, Indonesien, Bangladesh och Turkiet som köper Ukrainas vete. Ökade priser och brist på vete kan dessutom drabba länder som Libanon extra hårt då en stor del av deras veteimport (närmare 80 procent) kommer från Ukraina.

De ökande råvarupriserna kommer även att påverka svenska konsumenter vilket bland annat branschorganisationen Livsmedelsföretagen varnat för. Nu menar även stora producenter som Orkla att det kommer bli chockhöjningar i handeln.

– Jag har aldrig under mina 30 år i branschen varit med om så massiva kostnadsökningar på alla områden – samtidigt. Nu går det inte längre. Vi kommer att föra vidare alla kostnadsökningar till våra återförsäljare, säger Henrik Julin, vd för producentjätten Orkla Foods Sverige, till DN.

Enligt Henrik Julin kan det handla om uppemot tvåsiffrigt procentuellt högre matpriser på vissa varor. Men dessa kommer på grund av de långa ledtiderna enligt honom inte att nå handeln förrän efter sommaren.

Mycket tyder också på att kriget kommer att leda till ökade energipriser, vilket i kombination med en svagare kronkurs och råvarubrist kommer att leda till ytterligare prishöjningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078