23948sdkhjf

Trycket för hårt – snabbmatsjättar lämnar Ryssland

McDonald's, Starbucks och Coca-Cola pausar tillfälligt verksamheten i Ryssland.

Trycket blev för hårt från omvärlden. Nu gör McDonald’s, Starbucks och Coca-Cola som många andra internationella företag och pausar verksamheten i Ryssland. Pepsi drar också tillbaka sin läsk från Ryssland med hänvisning till invasionen av Ukraina.

McDonald’s hade vid slutet av förra året 847 ryska restauranger. Snabbmatsjätten driver själv 84 procent av dessa, och resterande av franchise-tagare.

Vi sysselsätter 62 000 personer som har lagt ned själ och hjärta i vårt varumärke för att tjäna samhällen och vi arbetar med hundratals lokala leverantörer och partners som producerar maten på vår meny. Men samtidigt så kan vi med våra värderingar inte ignorera det onödiga mänskliga lidandet i Ukraina, säger vd Chris Kempczinski i ett uttalande som McDonald's publicerade på tisdagen till sina investerare.

McDonald's fortsätter samtidigt att betala full lön till sina anställda i Ukraina.

Även Starbucks CEO Kevin Johnson har gjort ett uttalande:

Vår licensierade partner har gått med på att omedelbart pausa butiksverksamheten och kommer att ge stöd åt de nästan 2 000 anställda i Ryssland som är beroende av Starbucks för sin försörjning.

Coca-Cola meddelar också att all verksamhet i Ryssland pausas medan Pepsi väljer en egen väg. Försäljningen av Pepsi-Cola och globala dryckesvarumärken som 7Up stoppas liksom investeringar och marknadsföring, men Pepsi Co kommer att fortsätta sälja modersmjölksersättning och andra mejeriprodukter.

Vi har ett ansvar att fortsätta erbjuda våra andra produkter i Ryssland, inklusive basvaror, säger vd Ramon Laguarta.

Ryssland är en nyckelmarknad för globala jätten Yum som äger Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut och Taco Bell. Bolaget har meddelat att 70 egenägda KFC-restauranger stängs tillfälligt och att förhandlingar pågår med huvudfranchisebolaget om att göra samma sak med Pizza Hut-restaurangerna.

Totalt finns det minst 1 000 Kentucky Friend Chicken-restauranger och 50 Pizza Hut i Ryssland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093