23948sdkhjf

Riche får systerkrog på Södermalm

Matilda Jansson vill med Riche Fenix skapa en levande mat- och kulturscen.

Riche har legat på samma adress på Birger Jarlsgatan i Stockholm sedan 1893. I höst får den anrika krogen en lillasyster. Då öppnar Riche Fenix på Götgatsbacken. En mer lekfull variant av moderrestaurangen på Östermalm, utlovas av Svenska Brasserier.

Den nuvarande restaurangchefen på Riche och Teatergrillen, Matilda Jackson, ska driva Riche Fenix. William Carlström, tidigare på koncernens finkrog Aira, blir kökschef. Konstnärer, DJ:s och kreatörer ska bidra till att göra den nya Södermalmskrogen till en levande mat- och kulturscen. 

Min strävan är att Riche Fenix ska bli en plattform för en ny generation av kreativa förmågor inom mat, dryck, musik och konst. Vi vill skapa en favoritplats att återkomma till kväll efter kväll, säger Matilda Jackson.

Matilda Jackson är dotter till PG Nilsson, grundare av krogkoncernen Svenska Brasserier. Förra året var hon med och startade Riche Pelago, den tillfälliga sommarkrogen ute på Djurgården. Riche Fenix blir hennes första egna koncept med en permanent adress.

 Att öppna en restaurang och bar på Söder är något jag drömt om att göra länge. Riche Fenix blir ett färgstarkt och lekfullt koncept som jag är oerhört stolt över. Jag och mitt team har tillåtit oss att sväva fritt och skapat något som vi själva verkligen tror på och tycker om.

Det är ingen slump att restaurangen fått tilläggsnamnet Fenix. På Götgatan 40 låg från början av 1800-talet fram till 1980-talet Apoteket Fenix. Därefter huserade Fenix Bar i lokalerna. Efter ett mellanspel av Starbucks återuppstår nu Fenix med en tredje aktör.

Artikeln är en del av vårt tema om Etablering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062