23948sdkhjf

Räddade Zoégas kaffebutik – nu söker de delägare

Hoppas få in pengar till renoveringen genom att erbjuda delägarskap.

Efter att ägaren Nestlé i våras meddelat att Zoégas anrika kafé och butik skulle slå igen blev det ett ramaskri i Helsingborg. Glädjen var sedan stor när fyra lokala entreprenörer tog över verksamheten.

Nu letar de fyra helsingborgarna nya delägare. Målet är att få in en halv miljon som ska användas till renoveringen, skriver Helsingborgs Dagblad.

De nya ägarna slog upp portarna i juni under det nya namnet Café 1886, vilket anknyter till att Zoégas kafferosteri och butik grundades år 1886 av Carlos och Maria Zoéga. Verksamheten har funnits i de nuvarande lokalerna på Drottninggatan sedan 1901.

I överenskommelsen ingick att de nya ägarna får låna inventarier som skyltar och kaffekvarnar. Ett samarbete som fortlöper. Men redan vid övertagandet flaggade de nya ägarna – Karsten Deppert, Roosa Mannonen, Hanna Bergström och William Styrlander för att det också kommer att krävas en renovering.

Planen var att stänga tillfälligt under hösten. Det gäller inte längre. Kaféet ska i stället försöka ha öppet under renoveringen då historiskt viktiga delar ska bevaras, medan andra ska rustas.

Vi ska bygga ett kök i källaren så vi kan börja bereda mat själva och sälja luncher. Idag finns inget kök, allt bakas och tillagas på Brukets kaffebar, som är delägare. Ett eget kök hade underlättat mycket, säger Emelie Gestrén, platschef på Café 1886, till Helsingborgs Dagblad.

Renoveringen hoppas ägarna kunna finansiera genom att sälja 100 andelar i bolaget Café 1886 AB. En andel kostar från 8 000 kronor och kommer utöver rätt till framtida vinstutdelning även ge möjlighet att delta på speciella sammankomster och kaffeprovningar.

 Målbilden är att få in en halv miljon kronor. Får vi inte det kan vi lösa det här på annat sätt, säger Karsten Deppert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109