23948sdkhjf

120-årig era i graven – Zoégas stänger butik och kafé

Ända sedan 1901 har helsingborgarna kunnat köpa kaffebönor i Zoégas butik på Drottninggatan. Sedan 1998 finns även kaféverksamhet i den bakre delen av butiken. Men inom kort går den 120-åriga kaffebutiken i graven, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det skånska kaffeföretaget som grundades av Carlos och Maria Zoéga i Helsingborg år 1886 har i flera år kämpat med att få butiks- och kaféverksamheten att gå runt, och har nu nått vägs ände.

 Det känns sådär måste jag säga. Historiskt sett var det här i Helsingborg som resan började för Zoégas för 135 år sedan och det här beslutet har varit emotionellt jobbigt för väldigt många, säger marknadschefen Martin Amrén.

Exakt när verksamheten slår igen är inte klart, men Martin Amrén berättar för HD att det ser ut att bli någon gång kring påsk.

Vi kommer att återkomma med mer exakta datum när det beslutats.

Förhoppningar finns om att kunna bevara de historiska föremålen som finns i lokalerna. Samtal har inletts med Helsingborgs stad kring att förverkliga denna tanke.

I mitt drömscenario handlar det om något där man fysiskt kan ta del av de saker vi har här, säger Martin Amrén.

Reaktionerna har varit starka i Helsingborg efter stängningsbeskedet. Lars-Eric Jönsson, professor i etnologi vid Lunds universitet, framför i en text i Helsingborgs Dagblad att det är svårbegripligt att världens största livsmedelsföretag Nestlé inte skulle ha råd med och inse betydelsen av ett lokalt kafé som samlar flera av de värden som Zoégas står, eller vill stå, för.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094