23948sdkhjf

Ohälsosamt mycket salt i uteluncherna

Livsmedelsverket: ”Även restauranger och snabbmatskedjor behöver vara med på tåget om vi ska lyckas sänka svenskarnas saltkonsumtion."

Livsmedelsverket har analyserat ett hundratals vanliga lunchrätter från butiker, snabbmatsställen och lunchrestauranger och kan konstatera att dessa i flera fall innehåller för stora mängder salt.

– Uppskattningsvis var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och därför är det problematiskt att lunchrätterna är så salta. Undersökningen visar att många uteluncher innehåller så mycket salt som man max bör få i sig på en hel dag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Lunchalternativen från butikerna var generellt bättre ur ett saltperspektiv än snabbmaten. I snitt innehöll en butiksportion 3,2 gram salt medan snabbmaten innehöll hela 5,4 gram salt per portion och restauranglunchen 4,8 gram salt per portion. Enligt Livsmedelsverket bör man äta högst 6 gram salt per dag vilket fördelat på tre måltider blir ungefär 2 gram salt per måltid.

Sedan 2017 deltar Livsmedelsverket tillsammans med flera branschorganisationer, myndigheter och företag i det Vinnovafinansierade projektet Redusalt vars syfte är att minska den svenska saltkonsumtionen.

– Det är jättebra att många företag jobbar med detta, men det behövs en generell saltsänkning. Alla livsmedelsproducenter, även restauranger och snabbmatskedjor, behöver vara med på tåget om vi ska lyckas sänka svenskarnas saltkonsumtion, säger Åsa Brugård Konde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094