23948sdkhjf

O'Learys i strid med franchisetagare – miljontvist och uteblivna löner

En infekterad strid pågår som involverar O'Learys, en franchisetagare och fackförbundet HRF.

Anställda på tre sportbarer med samma ägare har gått utan lön sedan i september. O’Learys har brutit med franchisetagaren och HRF kräver ersättning för utebliven lön för medlemmar på två av restaurangerna, rapporterar Hotellrevyn.

O’Learys-restaurangerna i Örebro, Falun och Liljeholmen i Stockholm, alla med samma ägare, har skulder till såväl fastighetsägare som leverantörer och anställda. När Citycon välkomande O'Learys till Liljeholmstorget lagom till fotbolls-VM 2010 presenterades restaurangen som en av sportbarskedjans största. Den restaurangen är nu permanent stängd.

Hittills har ägarna bestridit alla krav, vilket lett till en rad stämningar.

O'Learys Trademark, som är franchiseägare, och Nöjes Center Sverige AB, bolaget som driver restaurangen i Falun, var på väg mot konkursförhandling sedan Trademark begärt franchisebolaget i konkurs, men Trademark valde senare att dra tillbaka konkursansökan för att i stället ta till andra juridiska åtgärder, skriver Falu-Kuriren.

Enligt Trademark handlar striden om obetalda franchise- och marknadsföringsavgifter på över en halv miljon kronor, viten för avtalsbrott och ett lån på 1,5 miljoner. 

Linda Eriksson, kommersiell chef på O’Learys Trademark/Social Eatertainment Group, bekräftar försöket att begära franchisebolaget i konkurs i ett mejl till Hotellrevyn:

”Det stämmer, men vi kan inte gå in på några detaljer. Det är dock så klart väldigt bekymmersamt att de drivit verksamhet under vårt varumärke olovligen sedan september 2022. Vi fortsätter att driva denna process framåt men kan inte gå in i detalj på hur. Vi gör dock allt vi kan för att skydda varumärket, övriga kedjan och våra leverantörer och partners”.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, företräder sex medlemmar som saknar lön för upp till fyra månader. HRF har också utan framgång genomfört centrala förhandlingar med Visita om lönekraven.

– Sedan är det ett gäng som blivit medlemmar som vi inte kan företräda för att de inte varit medlemmar tillräckligt länge. Men vi ger dem hjälp till självhjälp så att säga, berättar Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079