23948sdkhjf

Cafékedjan Le Croissant i konkurs

Sveriges äldsta rikstäckande cafékedja har gått i konkurs. Förhoppningar finns om att den ska drivas vidare i någon form. 

Le Croissant, som grundades 1984, var på en offensiv expansionsresa för något år sedan. Franchisekedjan hade 30 caféer i beståndet under sommaren 2021 och växte på tolv månader till 40 stycken. Men nu, bara drygt ett halvår senare, listas bara 27 stycken caféer under franchisevarumärket på hemsidan. Efter ett försök till rekonstruktion har bolaget Le Croissant i Sverige nu ansökt om konkurs.

– På grund av rekonstruktionens upphörande blir det naturligt att vi måste ta det här beslutet för att kunna göra rätt för oss. Rekonstruktionen stoppades av att pengarna inte kom in så snabbt som de behövdes. Av olika anledningar drog dialogen med investerarna ut på tiden, säger David Mirzajani, vd på Le Croissant.

Det ändrade ekonomiska klimatet är en av anledningarna till att expansionsplanen för den franskinspirerade café- och bistrokedjan stött på motstånd.

– Vi har haft en tydlig plan de senaste tre åren och då har vi haft flera intressenter. Men på grund av världsläget med corona och kriget har investeringsklimatet förändrats. Vi behöver tänka om och tänka annorlunda nu. Innan var det mycket kvantitet och att försöka ta marknadsandelar. Nu handlar det om kvalité och säkerställa att det finns färre enheter som är lönsamma. Det måste vara svarta siffror på sista raden för att det ska vara intressant för investerare att kliva in, säger David Mirzajani.

Förhoppningen är att trots konkursen kunna säkra kedjans fortsatta existens genom att någon tar över verksamheten.

– Vi har haft långt gångna diskussioner med speciellt två investerare för att säkra Le Croissants framtid. Vi kommer nu att fortsätta med det och vi är säkra på att kedjan kommer att drivas vidare i någon form.

Vad betyder det här för caféerna?

– För caféerna betyder det inget just nu. De påverkas inte och i dagsläget fortsätter deras verksamheter som vanligt medan vi fortsätter dialogen med investerarna för att undvika något driftsstopp.

Enligt de senaste tillgängliga redovisningssiffrorna från 2021 omsatte Le Croissant 27,5 miljoner kronor och gick med en vinst på 4,2 miljoner. Bolaget gick med vinst även de tre föregående åren. Varumärket är trots namnet Sveriges äldsta rikstäckande kafékedja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.36