23948sdkhjf

Pinchos först i Sverige med 3D-printat ”kött” på menyn

Två rätter med 3D-printat växtbaserat kött erbjuds nu på Pinchos fem Stockholmsrestauranger.

Det israeliska foodtechbolaget Redefine Meat var först med 3D-printat alternativt kött. Nu börjar de växtbaserade produkterna serveras hos Pinchos som blir den första stora restaurangaktören i Sverige att erbjuda 3D-printat ”kött”. 

Soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker är ingredienserna i det växtbaserade köttet som tillverkas med hjälp av en 3D-printer och som Redefine Meat kallar för New Meat.

– Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos.

Redefine Meat introducerade först sina produkter på restauranger hemma i Israel. 2021 tog företaget steget till Europa. Maträtter baserade på New Meat-produkter började då serveras på bland annat restaurangkedjan Marco Pierre White Steak House i Storbritannien och på kändiskocken Ron Blaauws Michelin-restaurang Ron Gastrobar i Nederländerna.

På Pinchos, som serverar smårätter från världens alla kök, är man övertygade om att det3D-printade icke-animaliska köttet kommer att revolutionera marknaden. 

– Under de senaste två åren har vi förändrat stora delar av vår meny med ett tydligt fokus på kvalitet och smaksättning. Vi är också ett innovativt techdrivet bolag i grunden och att lansera 3D-printat kött på menyn är bara ett exempel på hur vi fortsätter att driva innovation framåt inom restaurangbranschen. Vi tror att tekniken är ett stort steg för en mer hållbar framtid för matindustrin, säger Patrik Back, vd på Pinchos.

Två nya rätter med det 3D-printade ”köttet” finns nu på Pinchos meny: New Meat Ch**sy Burger och New Meat Steak Sandwich.

Först ut är Stockholmsrestaurangerna på Norrlandsgatan, Alströmergatan och Folkungagatan samt i Hammarby Sjöstad och Signalfabriken i Sundbyberg. Produkterna med icke-animaliskt kött ska sedan rullas ut över landet under resten av året.

Redefine Meat säljer printrar och patroner till matleverantörer, som i sin tur kan printa och distribuera produkterna. ”Bläcket” består av växtbaserade ingredienser. För att skapa muskeltexturen innehåller det också fett från växterna och naturliga färger som ska efterlikna blodet i köttet och skapa samma saftighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094