23948sdkhjf

Upp och ned för Pinchos – konkurs och comeback i Småland

Konkurs i en småländsk stad och comeback i en annan för franchisekedjan. Det rör också på sig i andra delar av landet.

Bolaget bakom Pinchos i centrala Kalmar har ansökt om konkurs. 

– Utgifterna var större än intäkterna. Man kan hålla på och berätta om hur dyrt det har blivit med råvaror och hyreskostnader som det rör sig om, men det vet ju folk redan om, säger ägaren Stefan Schill till Barometern som redan stängt restaurangen.

Viveca Järhult, marknadschef på Pinchos, förklarar för RS & FastFood att redan i somras hade ägaren och Pinchos kommit överens om att avsluta samarbetet.

– Vi hade kommit överens om att avsluta vårt samarbete, vilket vi kommunicerade i juni 2023. Så vi visste att Pinchos i Kalmar inte skulle drivas vidare av den franchisetagaren som nu ansökt om konkurs, säger Viveca Järhult, marknadschef på Pinchos.

Efter beslutet har Stefan Schill begränsat öppettiderna och lagt ut lokalen till försäljning. Varför de valde att avsluta samarbetet vill Viveca Järhult inte kommentera.

Redan nu är de på jakt efter ny franchisetagare och nya lokaler.

– Vi tror jättemycket på Kalmar och vill ha kvar en restaurang i Kalmar. Vi har inte bråttom, det är jätteviktigt för oss att det blir rätt person, säger Viveca Järhult och tillägger:

– Vi kollar efter en central lokal belägen nära andra restauranger.

I en annan småländsk stad är läget mer muntert. Efter att den förra franchisetagaren stängt restaurangen i Växjö i november 2022 blir det comeback för appkedjan under försommaren i nya lokaler och med nya ägare, skriver Smålandsposten.

Pinchos flyttar in i McDonald's gamla lokal på Storgatan i centrala Växjö med familjen Lindeborne som franchisetagare. De driver sedan tidigare Pinchos restaurang i Kristianstad.

– Vi är väldigt glada över att få möjlighet att åter kunna välkomna gäster till en Pinchosrestaurang i Växjö. Lokalen kommer bli fantastiskt fin med cirka 150 platser och under sommaren en härlig uteservering. Vår vision är att erbjuda en matupplevelse med hög kvalitet och bli en samlingspunkt i stan, säger Jonas Lindeborne som tillsammans med Helen, Tristan och Paris Lindeborne ska driva restaurangen.

En ny Pinchos öppnar också i Täby centrum i vår.

I Katrineholm ligger Pinchos-restaurangen ute till försäljning på Blocket. Vd Lotta Walo berättar för Katrineholms-Kuriren att även restaurangen i Enköping på sikt ska läggas ut till försäljning. Om någon tar över franchisen eller om restaurangerna byter koncept är i nuläget oklart.

Pinchos har cirka 75 restauranger i Norden, varav runt 65 i Sverige, och ambitionen är att fortsätta växa med appkonceptet på nya marknader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078