23948sdkhjf

Team Leonhardt representerar Sverige i Bocuse d'Or

Gustav Leonhardt segrade i Bocuse d’Or Sweden 2023 och blir Sveriges representant i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Lovisa Hutton vann Bocuse d'Or Sweden Commis Award.

Gustav Leonhardt blev Årets kock 2021. Nu är han Sveriges representant i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’O efter att ha besegrat Christian Siberg och Martin Karlsson i den svenska uttagningen. 

– Jag är superglad, lättad och förväntansfull. Allt på samma gång och jag är så tacksam för hela mitt fantastiska team. Jag har planerat för den här finalen under lång tid och det är en dröm att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu startar min jakt på det svenska guldet i Bocuse d’Or, säger Gustav Leonhardt i ett uttalande.

26-årige Gustav Leonhardt har tidigare varit commis i Bocuse d’Or. Nu ska han själv representera Sverige och med sig i sitt team har han coachen Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia. De börjar nu planeringen inför den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe som arrangeras i Trondheim den 19-20 mars 2024. Den stora världsfinalen avgörs i Lyon i januari 2025.

Juryn, med bland andra Jessie Sommarström och Adam Dahlberg, lyfte specifikt det exemplariska utförandet och de välkomponerade rätterna. De två vinnarrätterna, som tillagades för tio personer vardera, bestod av huvudråvarorna kolja och fläsklägg. 

Gustav Leonhardt vinnarrätter:

Fläsklägg fylld med murkla och tryffel, kronärtskocka och inkokt vit sparris smaksatt med ramslök.

Fiskrätten var en bakad kolja med havskräfta och fänkål, serverat med ”snäcka” fylld med kaviar, krispig och mjuk potatis och läskande tomat.

Juryns motivering: Han har med stor teknisk skicklighet tillagat och presenterat två rätter i absolut världsklass. Ett exemplariskt utförande samtidigt som hela teamet bjöd på mycket energi och visade stor entusiasm i tävlingsköket.

– Det har var en otroligt spännande final som bjöd på fantastiska prestationer och kompositioner av alla kandidater. Jag ser mycket fram emot att se det här vinnarteamet utvecklas och prestera på ännu högre nivå i de Bocuse d’Or-tävlingar som nu väntar, säger Tommy Myllymäki, president för den svenska satsningen i Bocuse d’Or.

Under tisdagens kockarrangemang i Münchenbryggeriet i Stockholm avgjordes också Bocuse d’Or Sweden Commis Award. Kocktävlingen som årligen utser Sveriges bästa kvinnliga commis, det vill säga assistent i ett proffskök, vanns av Lovisa Hutton från Halmstad.

– Jag älskar att laga mat och är samtidigt en tävlingsmänniska. Vi hade ett väldigt bra teamarbete i tävlingsköket och kunde hålla oss lugna och servera allt på tid så det kändes väldigt bra idag, sa Lovisa Hutton direkt efter tävlingen.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047